Mekaniska verkstaden kopplade upp ”allt” på fem år

2022-02-27 07:00  

De gamla maskinerna kunde meddela om de var i drift eller inte. Nya maskinerna ger upphov till ”oändliga mängder” data.

Bror Tonsjö är en klassisk mekanisk verkstad som svarvar, borrar och fräser metallbitar åt kunder i fordons-, energi- och gruvindustri. Bland kunderna finns Scania, Volvo Cars, Koenigsegg, Epiroc och SKF.

På fem år har Bror Tonsjös mekaniska verkstad höjt sin effektivitet med 40 procent – samtidigt som arbetsmiljön har blivit bättre.

Nu strömmar nyfikna produktionschefer från hela Norden till fabriksgolvet i Kode utanför Kungälv för att lära sig om hemligheterna bakom bolagets framgång.

Blev försöksfabrik för Siemens iot-lösning

Bolaget grundades 1962 i Kode på västkusten av just Bror Tonsjö. Tillsammans med ett par kollegor specialtillverkade han maskindelar till andra företag i trakten.

Trots närheten till andra västsvensk industriföretag är familjeföretaget med omkring 100 anställda rätt anonymt än i dag.

– Det är knappt så att grannarna vet vad vi gör här, men i höst ska vi ha en 60-årsfest och bjuda in alla i grannskapet, säger Clas Tengström, vd på Bror Tonsjö, till Ny Teknik.

Clas Tengström, vd på Bror Tonsjö. Foto: Anders Frick

Clas Tengström började sin verkstadsindustriella karriär på Saab Automobile i Trollhättan och har sedan arbetat på Dahréntråd, Von Roll och Componenta innan han blev vd på Bror Tonsjö i Kungälv 2017.

– För fem år sedan var industri 4.0 oerhört hajpat och alla företag började digitalisera. För vår del tog vi fram en plan för vad vi egentligen skulle göra med lean, automatisering och it-system, säger Clas Tengström.

Ungefär samtidigt efterlyste Siemens en försöksfabrik för sin iot-tjänst Mindsphere, vilket passade Bror Tonsjö bra. Alla gamla och nya maskiner kopplades upp mot molnet, samtidigt som teknikkonsultföretaget Afry tog fram en visualiseringsplattform som ger överblick över maskinstatus och larm av olika slag.

– Från de gamla maskinerna fick vi ut grova signaler och begränsade data, till exempel om maskinen stod still eller gick. För de nya maskinerna kunde vi däremot få ut närmast oändliga mängder data, säger Clas Tengström.

Forskare följde operatörernas arbete

Claes Tengström säger att han tidigt insåg att det var oerhört viktigt att få med sig personalen på satsningen, och som en del i det genomfördes en studie som forskningsinstitutet Rise höll i. Alla operatörer intervjuades om informationsflödet i fabriken – och mycket annat.

– Det gav oss i ledningsgruppen en inblick och förståelse, samtidigt som personalen kände sig lyssnade på genom att de på ett informellt sätt kunde tycka till om förändringarna, säger han.

Clas Tengström, vd på Bror Tonsjö i Kode. Foto: Anders Frick

En oro som företagsledningen hade var att de unga medarbetarna snabbt skulle ta till sig förändringarna medan de äldre skulle uppleva det som jättejobbigt.

– Men så blev det inte alls. Acceptansen av förändringen visade sig inte ha något med åldern på medarbetarna att göra, utan berodde snarare på hur lätt man har för att anamma lean-filosofin med ständiga förbättringar och allt annat, säger Clas Tengström.

Uppkopplade maskinerna gör underhållet enklare

Grunden i Bror Tonsjös digitalisering är en plattform där det lätt går att lägga till fler moduler och processer. En viktig del är att ge operatörerna överblick, och runt om i fabriken sitter det stora skärmar med information om effektivitetsgrad, nästa tidpunkt för verktygsbyte och liknande.

Allt fler maskiner blir helt automatiserade, vilket gör att operatörerna inte själva behöver knappa in felkoder – även om det fortfarande kvarstår en del arbete. Maskinerna är i dag tydligt uppmärkta och all utrustning är sammankopplade med reservdelslistor, vilket förenklar underhållsarbetet.

– I dag har operatörerna en app i sin telefon där de ser vad som är problemet när en robot stannar. Samtidigt dyker det upp en bild på den reservdel som operatören behöver byta, vilket minskar stressen. Faktum är att när fabriken rullar och går så är det en väldigt behaglig arbetsdag för en operatör, säger Clas Tengström.

Genom överblicken förbättrar Bror Tonsjö också det förebyggande underhållet, vilket gör att maskinerna går bättre och blir mer förutsägbara. Ett mål för bolaget är att fortsätta minimera toppbelastningen i produktionen.

”Vi älskar verkligen att mäta”

Resultatet då? Ja, på fem år har Bror Tonsjö ökat effektiviteten med 40 procent – samtidigt som operatörerna inte har det stressigare, utan snarast tvärtom. Det har fått företagsledare från hela Norden att besöka fabriksgolvet i Kode för att med egna ögon se förvandlingen.

– Effektivitetsökningen har dessutom gjort att vi har fått en massa nya affärer. Vi kommer till exempel inom kort att investera över 40 miljoner kronor i en produktionscell för komponenter till elmotorer åt den tunga fordonsindustrin. Sedan kommer i nästa steg ytterligare en investering på 20 miljoner kronor. Vi har också investerat i en ny häftig mätmaskin. Totalt har vi 15 mätmaskiner, för vi älskar verkligen att mäta, säger Clas Tengström.

Bror Tonsjö i Kode grundades på 60-talet. För fem år sedan startade en digitalisering och automatisering av verksamheten. Foto: Anders Frick

Framåt väntar fortsatta förbättringar av systemen – inte minst vad det gäller visualiseringar. Dessutom kommer dagens kundlista med Scania, Parker, Epiroc, SKF, ABB och Borg Warner i spetsen sannolikt att utökas.

– Eventuellt kommer vi också att koppla ihop ytterligare utrustning för att förbättra för operatörerna. Mycket går ut på att bygga bort problem eller åtminstone att kunna detektera problemen i förväg, säger Clas Tengström.

 

Vinnare i tävlingen Smart industri

Nyligen utsågs Bror Tonsjö till vinnare Ingenjörsvetenskapsakademiens företagstävling Smart industri 2021, med följande motivering:

”Bror Tonsjö AB utgör ett skolboksexempel på smart industri, där digitaliseringens möjligheter till förbättring av produktivitet, effektivitet, hållbarhet och framtidssäkring av bolaget löpande och långsiktigt tas tillvara – med innovation, arbetsglädje och kunder i fokus. Att bolaget dessutom generöst delar med sig av vunna kunskaper och erfarenheter till andra förstärker bolagets status som gott exempel och gör dem till en mycket värdig pristagare i företagstävlingen Smart industri.

I tävlingen fick två företag ta emot hedersomnämnanden: Swegreen och Vinden AB.

Anders Frick

Mer om: Verkstad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt