Långt kvar till målet – men bredbandsbygget bromsar in

2020-03-27 13:04  
Fiberkabel som är klar för att grävas ner. Foto: TT

Takten i den svenska bredbandsutbyggnaden sjunker när den nu i allt högre grad sker i glesbygden. Samtidigt är det en bra bit kvar till regeringens mål om 95 procents tillgång till snabbt bredband 2020.

Post- och telestyrelsens (PTS) bredbandskartläggning för 2019 visar att 84 procent av alla hushåll och företag i Sverige nu har tillgång till bredband som medger överföringshastigheter om minst 100 megabit per sekund.

Det senaste året har andelen med snabbt bredband vuxit med 3,5 procentenheter. Det kan jämföras med en ökningstakt på 4,2 procentenheter 2018 och 5,6 procentenheter 2017.

Att utbyggnadstakten nu bromsar in är dock inte särskilt oväntat, enligt Jens Ingman, marknadsanalytiker på PTS.

Läs mer: Stora prisskillnader på bredband – här är billigaste operatören

– Det byggs ju längre ut på landsbygden, på mer otillgängliga platser. Så det blir dyrare och dyrare att bygga ut. Så det är naturligt på ett sätt, säger han.

Avlägset mål

Ser man enbart till områden utanför tätorter och småorter så är det knappt hälften av hushållen där som har tillgång till snabbt bredband.

Läs mer: PTS: 5g-auktion i oktober – inget Huawei-förbud

Enligt regeringens bredbandsstrategi ska andelen hushåll och företag med snabba bredbandsuppkopplingar redan i år nå 95 procent, ett mål som nu ter sig avlägset.

– I och med att det var några procentenheters ökning nu till i år, så är det kanske inte sannolikt att det kommer att nås. Men exakt hur nära man kommer, det vill jag inte säga någonting om, säger Jens Ingman.

Miljarder behövs

Han hänvisar till den uppföljning av regeringens bredbandsmål som PTS ska publicera i höst.

Det mer långsiktiga målet i regeringens bredbandsstrategi är att samtliga hushåll och företag ska ha tillgång till snabbt bredband år 2025. I sin förra prognos, från oktober i fjol, bedömde PTS att det utöver de kommersiella investeringarna behövs statliga satsningar om minst 22 miljarder kronor för att detta mål ska nås.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt