Landade på asteroiden som kan träffa jorden

2021-04-20 11:00  
Att asteroiden bara reflekterar fyra procent av ljuset anses bero på att den är så kolrik. Foto: Nasa/Goddard/University of Arizona/CSA/York/MDA via AP

Bennu är en av de potentiellt farligaste jordnära asteroiderna i vårt solsystem – och samtidigt vetenskapligt högintressant. Satelliten Osiris-Rex vände just hem efter sin lyckade landning, med prover ombord som kan berätta om den unga jorden. 

Rymdstenen upptäcktes 1999 och det finns en inte obefintlig risk för att att den jordnära asteroiden med en radie på 262,5 meter fångas in av jorden dragningskraft och träffar vår planet. Detta skulle enligt Nasa kunna inträffa redan under nästa århundrade, och sannolikheten är enligt forskarna 1 på 2 700.

Bennu formades under solsystemets första tio miljoner år och är en typ av asteroid som enligt Nasa kan ge forskarna insikter just kring hur vårt solsystem formades, inklusive jorden. Därför skickade Nasa Osiris-Rex med uppdraget att ta hem stoft till jorden.

Studerade asteroiden i två år

Sonden sköts upp i september 2016 vid Cape Canaveral Air Force Station i Florida, och 2018 nådde Osiris-Rex Bennu. Där tillbringade den två år med att studera asteroiden innan jordprovet slutligen togs 2020, två dagar efter landningen. Det gjordes genom att verktyget som borrades knappt 50 cm ner i ytan sköt ner gas som skickade upp en plym av material, och enligt forskarna fångades minst 60 gram in i behållaren.

Läs mer: De tar hjälp av Japan för att landa på månen

Mörka färgen kan tyda på kol

Den 7 april gjordes den sista förbiflygningen, på mindre än fyra kilometers avstånd, innan sonden vände kosan hemåt. Återkomsten till jorden blir först 2023, och då kommer proverna att avslöja den kemiska sammansättningen, förhoppningsvis med organiska molekyler som liknar den unga jorden.

Asteroiden reflekterar bara 4 procent av ljuset, och den mörka färgen förmodas bero på att den är kolrik – vilket är ett starkt skäl bakom besöket. Andra spännande aspekter är förekomsten av vatten samt ädelmetaller som guld och platinum. Det finns tankar om att liknande asteroider en gång i framtiden ska kunna användas för bränsle vid rymdresor.

John Edgren

Mer om: Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt