Kortare arbetsdag måste inte sänka produktiviteten

2018-12-02 07:48  

På Vikingen Financial Software är det ingen som jobbar mer än sex timmar per dag. Det gör medarbetarna mindre stressade, gladare och effektivare, enligt verksamhetschefen Peter Östevik.

För två år sedan gick Peter Östevik, chef för Vikingen Financial Software, in i väggen av utmattning och blev sjukskriven. En av de anställda hade råkat ut för samma sak på en tidigare arbetsplats. För att få till en förändring infördes i juni i år regeln att ingen får jobba mer än sex timmar per dag, och vill någon jobba halvtid går det också bra.

– Vi är inte gjorda för att arbeta heltid. Det är så mycket annat man ska hinna med också – livet till exempel, säger han.

Vikingen Financial Software utvecklar programvara för börsen. Av sex medarbetare på företaget jobbar två personer fyra timmar per dag och resten sex timmar. När arbetstiden minskade sänktes också lönen, men inte lika mycket. Till exempel har den som arbetar halvtid motsvarande två tredjedels heltidslön. 

Läs mer: Experiment: Anställda gjorde hela veckans arbete på fyra dagar

– Det handlar om att ge och ta. Vi jobbar ju snabbare när vi jobbar kortare dagar och det motiverar en högre lön.

Han upptäckte själv när han blev sjukskriven att han klarar sig på mindre pengar. Bilen står mest still och barnen har nyligen flyttat ut, berättar han.

– Jag behöver inte så mycket pengar och det säger de andra också. Fritiden är viktig. Hur mycket pengar behöver man? Är det värt att jobba ihjäl sig?

Men trots att medarbetarna arbetar kortare dagar påverkas inte produktiviteten, hävdar han.

– Det roliga är att vi inte får mindre gjort. Vi gör lika mycket på sex timmar som vi gjorde på åtta. Den som jobbar heltid är ofta trött på eftermiddagarna, och fredagar – då blir det inte mycket gjort.

Minskade lönekostnader med kortare arbetstid

I och med att lönekostnaderna minskar med kortad arbetstid, tjänar företaget pengar på att medarbetarna mår bättre eftersom lika mycket blir gjort, konstaterar han.

– Framför allt handlar det om att vi jobbar snabbare och intensivare. Vi koncentrerar oss mer och orkar mer. Dessutom får medarbetarna utföra arbetet där de vill. Det är inte tiden som avgör kvaliteten, utan att jobbet blir gjort.  

Läs mer: Musk kräver minst 80 timmars arbetsvecka av Teslas personal

Vikingen Financial Software har även anpassat sina rutiner. Mejlkorgen bevakas fortfarande noga men telefontiderna för support har kortats, vilket kunderna har accepterat och vant sig vid.

– Tidigare trodde vi att vi behövde vara tillgängliga så mycket som möjligt, men nu när vi vågar säga nej går det lika bra. Det viktiga är att vara tydlig mot kunderna så att de vet vad de kan förvänta sig.

Överhuvudtaget är medarbetarna mindre stressade och tar bättre beslut nu, berättar han.

– Vi är effektivare, piggare, gladare och relationerna hemma har blivit bättre. Det enda som kan vara en nackdel är i så fall att vi alla tjänar mindre pengar – men vi har ett bättre liv.

Forskare: Inget stöd lönsamhet med kortare arbetstid

Det finns få forskningsstudier inom området, även om det finns många försök – både lyckade och mindre lyckade. Men det finns inget i forskningen som tyder på att man få igen förkortad arbetstid i pengar, enligt Helena Schiller, doktor i folkhälsa.

De studier som gjorts visar att sex timmars arbetsdag är kostsamma. Ofta behåller de anställda sin heltidslön, och dessutom kostar det pengar att täcka upp för deras minskade arbetsinsats.

– Det finns det ingen studie som säger att det skulle gå att hämta hem dessa höga kostnader i minskade sjukskrivningstal och ökad produktivitet, säger Helena Schiller.

Hennes egen forskning visar att den som arbetar kortare dagar sover bättre, stressar mindre och har en bättre balans mellan arbete och privatliv.

– Det kan i sin tur göra att man är effektivare på jobbet. Men det finns inga siffror som visar att det lönar sig att förkorta arbetstiden rent samhällsekonomiskt.

”Möjlig vara mer effektiv i kreativa yrken”

Helena Schiller är dock övertygad om att det finns många verksamheter där det lönar sig att gå ner i tid. Att som Vikingen Financial Software vara lika effektiv på sex timmar som på åtta är absolut möjligt, anser hon.

– I kreativa yrken tror jag inte att det går att jobba åtta timmar effektiv tid på en arbetsdag. Det går helt enkelt inte att fokusera åtta timmar i rad. De kanske tänker på kreativa saker när de är ute på en promenad i stället för att sitta på arbetsplatsen till exempel.

Karin Myrén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt