Ikeas tuffa mål: 100 procent återvunnen polyester 2020

2019-10-21 06:00  

För två år sedan var 10 procent av all den polyester som Ikea använde återvunnen. Redan nästa år ska andelen ligga på 100 procent. Hur ska det gå till?

Många företag har knappt börjat omställningen från helt nyproducerade, jungfruliga, material till återvunna alternativ. Ikea har satt ett mål att redan i slutet av nästa år använda enbart återvunnen polyester i sina polyesterbaserade textilier.

Det gäller allt från gardiner, lakan och överkast till påsar, väskor och möbeltyger.

Nils Månsson, ansvarig för införandet av nya textila material på Ikea, beskriver det som ett jättetufft mål. Men bolaget har också kommit en bra bit på väg på kort tid. För två år sedan var 10 procent av den polyester Ikea använde i textilier återvunnen. I dag är andelen nästan 60 procent.

– Vi har lyckats öka andelen väldigt snabbt, men vet också att den sista biten kommer att bli svår. Vissa produkter kan vi inte göra i återvunnen polyester. Då måste vi designa om dem eller fasa ut dem, och ersätta med något som kan uppfylla konsumentens behov. Det handlar om ungefär en tiondel av allt som vi tidigare gjort i jungfrulig polyester, berättar Nils Månsson för Ny Teknik.

Läs mer: Bara några få procent av textilierna är återvunna

Att Ikea är en så stor och produktionsnära aktör är en styrka när bolaget snabbt vill ställa om, enligt Nils Månsson. Det är något de kan dra nytta av nu.

– Vi kan arbeta med att förändra vår design så att de ska passa återvunna material och samtidigt behålla ett attraktivt pris. Tyvärr finns ingen magisk lösning. För att klara det här arbetet måste man organisera verksamheten på rätt sätt, och göra mätningar genom hela organisationer för att försäkra sig om att man verkligen når de uppsatta målen, säger han.

Saknar lösningar för kemisk återvinning

Majoriteten av den återvunna polyester som tillverkas i dag kommer från pet-flaskor. Bara en liten del av de återvunna material som Ikea använder kommer från restprodukter från textilproduktionen. Utöver polyester tas också spill av bomull och polypropylen till vara.

Att andelen är låg beror framför allt på att det saknas tekniska lösningar för storskalig kemisk återvinning av gamla textilier så de kan bli nya tyger och plagg, där materialblandningar skulle kunna separeras ner på fibernivå.

– Produktionsspill är inget vi vill ha och vi arbetar för att minimera det redan från början. Den stora förändringen för oss blir därför när vi kan börja använda kemiskt återvunna material av uppsamlade textilier, säger Nils Månsson.

Läs mer: ”Är ni hållbara? Upp till bevis!”

Till 2030 ska Ikea bara använda ”återvunna och förnyelsebara material”. Hur stor andel som ska vara just återvunnet har möbeljätten inte specificerat.

Men Ikea ser stora miljö- och klimatvinster med att ersätta jungfrulig polyester som framställs av råolja med en återvunnen variant. Bolaget uppger att alternativet halverar koldioxidmängden jämfört med det jungfruliga.

Hur hållbart är det i längden att använda sig av återvunna material, och kanske framför allt återvunnen polyester som kommer från pet-flaskor? Nils Månsson uppger att bara ungefär hälften av all världens plastflaskor samlas in i dagsläget, och att det rätt steg att ta här och nu.

– Konkurrensen om de återvunna materialen kommer dock att öka. Därför tittar vi även på återvinning av textil till textil, samt på andra slags material som är biobaserade, vi har exempelvis en plastprodukt i polylaktid, en förnybar plast, i sortimentet.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt