Ikea och Amazon lovar utsläppsfria havstransporter

2021-10-21 12:30  
Foto: Maxime Le Pihif/SIPA/Shutterstock

Ikea är en av flera giganter inom detaljhandel som har skrivit under ett avtal för att sluta med fossildrivna fartygstransporter.

Ikea och Amazon är två av de företag vars varutransporter till sjöss har högst utsläpp i världen, enligt en rapport från miljöorganisationen Pacific Environment. Nu har båda skrivit under en avsiktsförklaring om att ändra på detta. 

De får sällskap av storbolag som Unilever, Michelin, Patagonia och modekoncernen Inditex där bland annat butikskedjan Zara ingår. De lovar alla att all varutransport till sjöss ska nå nollutsläpp av koldioxid senast år 2040. 

”Vi behöver accelerera vår övergång mot sjöfrakt med nollutsläpp. Genom att samarbeta med likasinnade partners kan vi skapa en stark utveckling”, säger Elisabeth Munck af Rosenschöld som är hållbarhetschef på Ikeas logistikavdelning i ett pressmeddelande. 

Läs mer: Fartyget S/S Mariefred har ångat på i över 100 år

”En game-changer”

Initiativet kallas för Cargo owners for zero emission vessels, och har startats av den amerikanska tankesmedjan Aspen Institute. De involverade bolagen ska nu sätta upp ett antal milstolpar för att nå fram till koldioxidfria transporter till sjöss. 

– Det här kan bli en katalysator och en game-changer för att hela branschen verkligen ska satsa på att göra den här sektorn utsläppsfri, säger Kendra Ulrich vid miljöorganisationen Stand earth i en intervju med The Verge

Exakt vilka tekniska lösningar och vilka drivmedel som krävs för att nå till nollutsläpp år 2040 återstår att se. Aspen Institute skriver att de inte anser att flytande naturgas (LNG), kan klassas som fritt från utsläpp. Däremot ser de stor potential i vätgasdrivna fartyg.   

Simon Campanello

Mer om: Ikea Fartyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt