Ikea-chefen: Förbjud fossila bränslen i Sverige

2018-10-08 17:20  
Sara Paulsson, chef för samhällsrelationer på Ikea Sverige. Foto: Ikea

Ikea-chefen kräver att Sverige beslutar om ett stopp för fossila bränslen.

(Artikeln är uppdaterad)

FN:s klimatpanel IPCC:s senaste rapport om hur det går för världen med att begränsa uppvärmningen till 1,5 grad presenterades på måndagsförmiddagen.

Ordföranden Hoesung Lee konstaterade att det inte är omöjligt men att "det kräver aldrig tidigare skådade ansträngningar i hela samhället", sa han.

I samband med presentationen publicerade Aftonbladet en debattartikel med rubriken "Vi måste införa förbud mot fossila bränslen" av bland andra professor Johan Rockström och Linda Burenius Magnusson, ordförande för organisationen 100% förnybart. Av artikeln framgår att förbudet bör träda i kraft år 2030.

Läs mer: EU: Parlamentet skärper utsläppskraven

Sara Paulsson, chef för samhällsrelationer på Ikea Sverige, retweetade artikeln och skrev: ”Akut att minska våra utsläpp och därför behövs ett beslut om förbud för fossila bränslen i Sverige!”

Ikea gick nyligen med i organisationen 100% förnybart som verkar för att Sverige ska ställa om till ett förnybart energisystem redan till 2030. Det är betydligt snabbare än riksdagens beslutade mål som säger att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045.

Sara Paulsson var inte tillgänglig via telefon på måndagseftermiddagen men svarar i ett sms att ståndpunkten är hennes egen och inte Ikea Sveriges.

Läs mer: Shell-chefen: Tidigarelägg förbud mot fossildrivna bilar

”Däremot ser Ikea Sverige att det behövs kraftfulla och ambitiösa mål både vad gäller klimat generellt och fossilfritt”, skriver hon.

På tisdagen fick Ny Teknik tag på Sara Paulsson via telefon och bad henne utveckla vad hon menar.

– Vi har en extrem klimatutmaning som vi måste agera mot nu. Vi måste ta det här på allvar och kan inte vänta. Jag tycker att debattartikeln ger en bra bild att utgå från.

Ikea-koncernen har som mål att senast 2020 generera lika mycket förnybar energi som den egna verksamheten förbrukar. I dagsläget genereras motsvarande vad den nordiska verksamheten använder. Enligt hållbarhetsrapporten från räkenskapsåret 2017 genererades 2,4 TWh.

– Energisystemet hänger ihop och det handlar om mer än vår påverkan. Men vi ser att en snabb omställning är möjlig, om alla samarbetar. Det handlar om en total omställning där man måste titta inte bara på ett smart energisystem utan där också konsumenten är med och bidrar till elproduktionen genom solceller.

Ikea är ju samtidigt väldigt beroende av transporter. Och i dagsläget drivs de allra flesta lastbilar av fossila bränslen. Hur skulle ett förbud mot fossila bränslen påverka er logistik?

– Transporterna är också en stor utmaning där vi också har aggressiva mål. Debattartikeln tar upp ett förnybart energisystem, men självklart måste även transportsektorn ställa om.

Efter en titt på debattartikeln påpekar Ny Teknik att fossilförbudet inte enbart handlar om exempelvis elproduktionen utan även transporterna, vilka ju ingår i energisystemet. Sveriges elproduktion är däremot i princip redan fossilfri, tack vare vatten- och kärnkraften.

– Men det är fortfarande en viktig del att jobba mot eftersom Sverige är en del av en global värld, säger Sara Paulsson.

Du står fast vid att förbudet även bör gälla transporter?

– Det är en intressant tanke att sätta ett slutdatum för fossila bränslen, säger hon.

Ikea-koncernens totala utsläpp (inklusive indirekta utsläpp, kallat scope 3) var samma år 24,1 miljoner ton koldioxidekvivalenter, motsvarande två femtedelar av vad Sverige släpper ut.

 

Uppdaterad version: Texten har uppdaterats med kommentarer från Sara Paulsson.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt