Huawei välkomnar Ygemans utspel: ”Inte ett problem”

2019-02-08 10:20  

Digitaliseringsminister Anders Ygeman ”lutar åt” att Sverige borde kunna reglera vilka som får delta i utbyggnaden av 5g-nätet. Huawei, just nu ifrågasätta av flera europeiska länder, välkomnar Ygemans utspel.

– Vi anser att myndigheter bör ha rättslig möjlighet att stoppa aktörer om det är dokumenterat att olovligheter görs i kritisk infrastruktur. I de nya ekosystemen med många samverkande aktörer så blir det nödvändigt. Vi är övertygade om att vi kan följa alla lokala och globala säkerhetskrav, så för oss är en sådan lag inte ett problem, säger Kenneth Fredriksen, vd för Huawei i Sverige.

Läs mer: Ygeman: Vi bör överväga att stoppa Huawei

Samtidigt är det just Huaweis, en kinesisk leverantör av telekomutrustning, medverkan i 5g-infrastrukturen som nu diskuteras i bland annat Sverige, Norge, Tyskland, England och Holland. Men Kenneth Fredriksen vidhåller att det bara rör sig om ett politiskt spel som härstammar från USA, ett land som för tillfället utkämpar ett handelskrig med Kina.

– Det har blivit en politisk debatt. Det är viktigt att poängtera...amerikanska myndigheter har varit tydliga med att de inte inte önskar ha oss på den amerikanska marknaden. Av olika skäl. Men när det gäller de andra marknaderna så är vi gott inne. Vi samarbetar med de stora operatörerna på alla de stora europeiska marknaderna, inklusive Storbritannien.

Kan ta fem år att lösa problem

Kenneth Fredriksen menar att Huawei ger kunder och myndigheter tillgång till bolagets källkod. Det verkar dock inte innbära några garantier. HCSEC – en panel som för brittiska myndigheters räkning granskar Huawei-produkter och dess källkod – slog i en rapport från 2018 fast att ”tekniska problem har identifierats i Huaweis ingenjörsprocesser” och att dessa leder till ”nya risker i Englands telekommunikationsnätverk”. GCHQ, brittiska motsvarigheten till FRA, är en av myndigheterna som deltar i granskningen.

Läs mer: Skandalerna som skakar Huawei

Enligt tidningen The Guardian ska Huawei ha uppgett att det kan ta så mycket som fem år att lösa de problem HCSEC identifierat. Vid det laget förväntas betydande delar av 5g-nätet redan vara färdigbyggt.

De misstankar och det tvivel som finns kring Huaweis avsikter har intensifierats sedan 1 december ifjol, då finanschefen Meng Wanzhou, dotter till grundaren Ren Zhengfei, greps i Kanada. Amerikanska åklagare har väckt två separata åtal mot Meng och Huawei och vill att finanschefen utlämnas till USA.

4,8 miljoner dollar i skadestånd

Dels misstänks telekomjätten för bankbedrägeri och brott mot USA:s sanktioner mot Iran. Dels ska bolaget ha försökt stjäla företagshemligheter från T-Mobile.

Vad gäller åtalet som kretsar kring T-Mobile säger Kenneth Fredriksen:

– Detta avgjordes för Huawei och T-Mobile 2017 i en amerikansk civilrättslig domstol och i en ömsesidig dom där man kom fram till att ingen skada var skedd från Huawei vad gäller T-Mobiles affärshemligheter.

Läs mer: Tidslinje: Händelserna som skakat telekomjätten Huawei

Det är dock bara halva sanningen. Det Fredriksen inte nämner är att juryn ansåg att Huawei ägnat sig åt förskingring, om än inte ”medvetet och med illvilliga avsikter”, och utdömde ett skadestånd på 4,8 miljoner dollar för kontraktsbrott.

Det åtal USA nu väckt mot Huawei angående deras inblandning i T-Mobile-affären är dessutom betydligt bredare i sitt omfång. I åtalet anklagas Huawei bland annat för att ha påbörjat ett bonusprogram som gick ut på att belöna medarbetare som stal affärshemligheter.

Peter Ottsjö

Mer om: 5G Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt