Hård kritik mot att klassa litium som farligt

2022-08-11 13:51  
EU:s kemikaliemyndighet föreslår att litiumkarbonat (bilden), litiumklorid och litiumhydroxid får en skärpt klassificering. Foto: Aariuser I/Wikimedia Commons

EU:s kemikaliemyndighet vill klassa litium som farlig för människans fortplantning. Men industrin protesterar kraftigt.

Det började som ett förslag från Anses, den franska myndigheten för hälso-, livsmedels- och miljösäkerhet, till EU:s kemikaliemyndighet Echa. Anses ansåg att litiumkarbonat, litiumklorid och litiumhydroxid borde klassas som farliga för fertiliteten och för fosters utveckling.

  • Litiumklorid används som startmaterial vill tillverkning av litiumsalt, som bland annat används vid produktion av aluminium. 
  • Litiumkarbonat och litiumhydroxid används båda bland annat i batterier.

Granskas av EU-kommissionen

Efter ett möte i september 2021 bestämde sig Echas riskbedömningskommitté för att gå på Anses linje om skärpt klassificering av de tre litiumsalterna. Echa höll med om att salterna kan skada fertiliteten, foster och även barn som får bröstmjölk.

Läs mer: Ny studie: Fastfasbatterier är bättre för klimatet

Nu är det upp till EU-kommissionen att avgöra om skärpningen ska bli av eller ej. Efter förhandlingar med medlemsländerna ska ett beslut fattas. Det kan väntas kring årsskiftet, berättar SVT Nyheter.

Kan leda till strängare krav

Sverige har lämnat in skriftliga kommentarer till kommissionen och har i samtliga fall gett stöd till riskbedömningskommitténs utlåtanden.

Om EU-kommissionen säger ja till en skärpning kan det leda till strängare krav på hur litium hanteras i gruvor, batterifabriker och återvinningsanläggningar. Det väntas också leda till högre kostnader för litiumtillverkarna. 

I ett öppet brev till EU-kommissionen har litiumindustrin argumenterat emot skärpningen. Bland annat menar industrin att det saknas vetenskapligt stöd för en så strikt klassificering, och att en skärpning kan hota klimatomställningen.

Professor: "Går över till fostrets blod"

En av världens största litiumleverantörerna, amerikanska Albemarle, har tidigare i somras uppgett att man kan behöva stänga ner sin tyska fabrik om regelverket skärps.

Läs mer: Baidu: Vår självkörande teknik är långt före Teslas

Marie Vahter, professor i miljömedicin på Karolinska institutet, berättar för SVT Nyheter att litium går över från mammans blod till fostret, och att många studier tyder på att höga halter kan påverka fostrets utveckling.

Echas riskbedömningskommitté tar bland annat stöd av studier som visat en negativ påverkan av litium på manliga fortplantningsorgan. Kommittén medger att kopplingen mellan vissa av studierna som gjorts på människor är av ”varierande kvalitet” men tillägger att andra är väl genomförda, berättar Politico EU.

Lång beslutsprocess

Som exempel på mer robusta studier lyfter kommittén fram forskning som visar på ett mönster bland bebisar som har varit exponerade för litium under graviditeten. Fyra studier ska visa på att det kan finnas ett samband mellan exponering av litium och ofullkomligheter eller missbildningar hos hjärtat som funnits med redan från födseln.

Kemikalieinspektionen förklarar för Ny Teknik att beslutsprocessen är lång. När ett beslut väl är taget finns i regel en övergångsperiod på 18 månader innan en harmoniserad klassificering måste följas fult ut.

Ania Obminska

Mer om: Litium Kemikalier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt