Här är Sveriges största takmonterade solcellsanläggning – på 8,9 MW

2022-10-17 15:14  

Axfoods nya logistikcenter har 80 000 kvadratmeter solpaneler på taket. Och nästa år hoppas koncernen bygga Sveriges största solcellspark på hela 40 MW.

I Bålsta nordväst om Stockholm pågår bygget av livsmedelskoncernen Axfoods nya automatiserade logistikcentrum. På taket av den enorma fastigheten har Solkompaniet installerat vad som i skrivande stund är Sveriges största takbaserade solcellsanläggning. 

Den består av 16 000 paneler på totalt 80 000 kvadratmeter, och har en installerad effekt om 8,9 MW. Den beräknade årliga elproduktionen tros landa på omkring 7,8 GWh.  

– Det är viktigt att använda de här stora, outnyttjade takytorna på den här typen av byggnader. Det är extra bra här eftersom vi har en gigantisk kyl- och frysanläggning vilket gör det perfekt att producera el här, säger Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij till Ny Teknik.

Läs mer: Expert: El från norsk havsvind kan ersätta all norsk gasexport

Åsa Domeij är hållbarhetschef på Axfood. Foto: Gustav Kaiser/Axfood

En av tre planerade jätteanläggningar

Logistikcentret i Bålsta ska förse e-handlare och stora butiker med varor. Under sommarhalvåret kommer solcellsanläggningen att kunna täcka stora delar av det egna elbehovet. 

Det här är en av tre storskaliga solcellsanläggningar som livsmedelskoncernen investerar i under det närmaste året. Till den kommer en anläggning på 3,9 MW på taket till koncernens frukt- och gröntlager i Landskrona, samt en markbaserad solcellspark på hela 40 MW. Den ska kunna producera el motsvarande runt 15 procent av Axfoods årliga förbrukning i Sverige. 

Den sistnämnda anläggningen ska byggas av Alight och om den öppnade i dag skulle den bli Sveriges överlägset största solcellspark. Axfood vill inte avslöja var i landet den ligger, med hänvisning till att tillståndsprocessen fortfarande pågår. 

Alla de tre anläggningarna bygger på så kallade PPA-avtal (power purchase agreements) där Axfood åtar sig att köpa den el som produceras, medan anläggningarna ägs och sköts av externa bolag. 

Läs mer: Elrapport: Rekordpris i tre av fyra elområden i september

16 000 paneler har installerats på taket av Axfoods nybyggda logistikcenter i Bålsta. Foto: Axfood/Dagab

Fler etableringar på sikt

Axfood har siktet inställt på att till 2025 ha driftsatt 40 anläggningar främst på taken till butiker och lagerlokaler. Av dessa är mellan 15 och 20 redan installerade.  

– Jag tror att vi kommer att se en utveckling framåt med fler jättestora solcellsanläggningar, det är angeläget särskilt i södra Sverige där de kan hjälpa till att mildra effektproblematiken under sommartid, säger Åsa Domeij. 

Kommer ni att fortsätta investera i fler solcellsanläggningar efter dessa? 

– Vi ska först landa avtalen kring jätteparken, men funkar allt bra så tror jag absolut det. 40 anläggningar till 2025 ser jag mer som ett konkret delmål. Det finns en positiv energi inom koncernen när det gäller solenergi.  

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt