Premium

Googles ai har knäckt 50-årig proteingåta: ”Ett genombrott”

Deepminds algoritm kan lista ut hur ett proteins struktur kommer att se ut. Ett arbete som kan ta månader eller år i labbet. "Ett genombrott" som bland annat kan skynda på utvecklingen av nya läkemedel, säger kemiprofessor Pernilla Wittung Stafshede.

Publicerad

I 50 år har forskarvärlden jobbat med att kartlägga hur proteinmolekyler viks ihop till en tredimensionell form, en process som kallas för proteinveckning. Att förstå hur en proteinstruktur ser ut kan i dag kräva månader eller år i labbet, men det Google-ägda ai-bolaget Deepmind har nu lyckats skapa simuleringar som i vissa fall är mer träffsäkra än manuella experiment.

– Det är helt nödvändigt att bestämma proteiners 3d-strukturer för att kunna förstå vad det har för olika funktioner, säger Pernilla Wittung-Stafshede som är professor vid avdelningen för kemisk biologi på Chalmers och har själv jobbat med proteinveckning i 25 år.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här