Genombrott för 1 nm-chip – men TSMC tonar ner framstegen

2021-05-21 15:27  

Nu har forskare gjort det möjligt att producera rekordsmå halvledare i form av transistorer med kanallängd på en nanometer. Framstegen beskrivs som sensationella, men industriaktörer säger till Ny Teknik att man inte ska dra förhastade slutsatser.

Bakom framstegen står forskare på halvledarjätten TSMC tillsammans med forskarkollegor på NTU i Taiwan och MIT i USA. Framstegen presenteras i den vetenskapliga tidskriften Nature, och pressar på vad som är möjligt enligt Moores lag.

Framstegen presenterades inte långt efter det att IBM:s forskningsenhet presenterade ett chip på 2 nm-nivån, något som Ny Teknik beskrev här.

Begreppet 1 nm åsyftar längden på kanalen mellan elektroderna i transistorn, och begreppet används idag främst som marknadsföringsterm.

En nyckel till framstegen för TSMC, NTU och MIT handlar om att använda grundämnet vismut för att skapa kontakt, vilket ger rekordlåga respektive rekordhöga värden på både kontaktmotstånd och strömtäthet.

Läs mer: Ny storsatsning på halvledartillverkning i USA – men chipbristen består

Framstegen hajpas i medier i dagarna, men när Ny Teknik pratar med förstahandskällor på TSMC så betonar bolaget att det handlar om just forskning på MIT och NTU som stöds av TSMC, snarare än tvärtom.

– Det är alldeles för tidigt att säga om vi kommer att tillämpa det på framtida teknologier. Det är en lovande potentiell väg framåt, men alla tekniker som är mer avancerade än 3 nm är fortfarande i forskningsdelen av begreppet ”forskning och utveckling”. Vi har därför inte så mycket mer som vi kan berätta om detta, säger Michael Kramer på TSMC:s kommunikationsavdelning, till Ny Teknik.

Läs mer: ”TSMC:s mest avancerade halvledarutveckling flyttar inte från Taiwan”

Grafik: Jonas Askergren

Grafik: Jonas Askergren

Anders Frick

Mer om: TSMC Chip

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt