Franska kravet på solpaneler över p-platser – är det något för Sverige?

2022-11-21 11:49  

Över en viss storlek måste parkeringen täckas av solpaneler. Frankrike hoppas att det nya initiativet ska ge ett tillskott om 11 GW till landet. I Sverige ser Energimyndigheten att stora fastigheter kan bli bättre på att utnyttja sina tak.

Den franska senaten har godkänt ett lagförslag med kravet att parkeringsplatser som tar 80 till 400 bilar måste täckas över med solpaneler. Det ska vara genomfört inom fem år med utgångspunkt från juli nästa år. Och de parkeringsplatser som är större än så får bara tre år på sig från datumet. Det skriver Autoblog.

Energimyndigheten: Bra idé

Tillsammans med överdäckade vägar som täcks med solpaneler hoppas den franska staten att deras initiativ ska sammanlagt ska leda till installerad effekt om 11 GW.

På svenska Energimyndigheten tycker man att det franska initiativet är en bra idé.

– Vi ser positivt på att man utnyttjar befintlig infrastruktur på det sättet. Och jag tänker att när du har solceller på en parkering så möjliggör du ju också för laddning av elbilar där, säger Elin Larsson, som är analytiker förnybar el på Energimyndigheten, till Ny Teknik.

Läs mer: Solceller på väggarna – då ska han nästan helt slippa köpa el

Solenergi utgör ett litet bidrag till Sveriges elproduktion. Fram till september 2022 var solelens andel av den totala elproduktionen 1,4 procent.

”Stor potential för fastigheter”

I maj presenterade EU-kommissionen ett förslag med krav att både nya bostäder och nya större offentliga och kommersiella byggnader ska förses med solceller, enligt en stegvis plan (se faktaruta).

I Sverige är det få stora byggnader som har solceller, än så länge.

Läs mer: Rekordmånga vill anlägga solcellsparker: ”Krävs för att klara elkrisen”

Elin Larsson konstaterar att det har mycket att göra med skattelagstiftningen.

– Du kan ha ett stort tak som du kan få plats med en stor anläggning på, men det är många som lägger sig under gränsen för där man måste betala energiskatt, som just nu är på 500 kW i toppeffekt på anläggningen. Tidigare var gränsen 255 kW och då såg vi att många anläggningar låg precis under 255 kW, säger hon.

Behöver få igång ny elproduktion

Även om gränsen har höjts arbetar branschen för att få bort skatten för egen el.

– Där skulle det kunnas finnas stor potential för fastigheter som använder en del el själv men också kan vara viktiga producenter, säger hon.

Läs mer: Innovativa vågkraftverket överträffar förväntningarna

Tidigare har Energimyndigheten ansett att tillgängliga takytor generellt räcker för att tillgodose behovet av solceller, men med dagens elbrist behöver landet snabbt få igång ny elproduktion – vilket kan kräva mer solceller på mark.

Elin Larsson är analytiker förnybar el på Energimyndigheten. Foto: Energimyndigheten

Det finns problem med etableringar på mark, inte minst på jordbruksmark, då de konkurrerar med livsmedelsproduktion. Därmed är parkeringar och överdäckade motorvägar intressant.

Solpaneler trivs bra i Sverige

Elin Larsson anser att solel absolut är en lämplig lösning för Sverige, inte minst då solpaneler trivs ganska bra i kalla miljöer.

– De lokala förutsättningarna gör solceller mer intressant i vissa delar av landet, och där har kustremsor som regel bäst solinstrålning. Men även i norra Sverige har man sett att solceller producerar väldigt bra, ofta som bäst på senvintern och våren, då det är kallt i luften och solen återvänder, säger Elin Larsson.

EU-kommissionens förslag i planen Repower EU

EU-kommissionen föreslår krav på solceller på taket för byggnader:

Från 31 december 2026 för alla nya offentliga och kommersiella byggnader med takyta över 250m kvadratmeter.

Från 31 december 2027 krav på alla existerande offentliga och kommersiella byggnader med takyta över 250m kvadratmeter.

Från 31 december 2029 krav på alla nya bostäder.

John Edgren

Mer om: Solpaneler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt