Framtiden utan kärnkraft: ”Vi kommer ha minskad stabilitet”

2018-04-12 14:34  

Det är bråttom att få fram nya lösningar för att nå det politiska målet om förnybar elproduktion utan kärnkraft år 2040. Det anser Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh.

Läs mer: Nu lanserar vi Ny Teknik Premium

Vilka är de största svårigheterna för stamnätet med det politiska målet om 100 procent förnybar elproduktion 2040?

– Det blir utmaningar med att hålla systemstabiliteten och samtidigt se till att det finns nät i rätt tid till alla ställen där det byggs ny elproduktion. Vi måste ha ett drift- och personsäkert stamnät. För att lyckas med det behöver nya marknads- och systemlösningar komma på plats, säger Ulla Sandborgh.

Vad menar du med systemstabilitet?

– I dag har systemet roterande maskiner från turbiner och generatorer i kärnkraft, vattenkraft och värmekraft. I framtiden kommer vi att ha lättare vindkraftssnurror i stället. Vi kommer att ha en minskad stabilitet i systemet. Och om det slutar blåsa blir det mindre kraft väldigt snabbt. I dag ligger kärnkraften och tuffar väldigt stabilt. I framtiden måste systemet kunna anpassa sig mycket snabbare för förändringar.

Läs mer: Serverhallar ska ge balans åt elsystemet

Hur förbereder sig Svenska kraftnät för energiomställningen?

– Vi jobbar väldigt mycket med de här utmaningarna och att plocka fram förslag på lösningar. Det gör vi tillsammans i Norden. Sedan har vi mycket att göra själva, med att automatisera och digitalisera och få till mycket mer realtidsmätning i systemet för att klara av att reagera på de snabba förändringarna.

Det politiska målet är drygt 20 år bort, hur ligger ni till i tid?

– Vi ligger hyfsat till. Men det tar till exempel 10–15 år att bygga nya nät med de tillståndsprocesser vi har, då är tiden plötsligt knapp. Vi ska veta var det behövs mer produktion men också mer förbrukning. Det är en utmaning att hålla span på planeringen i stort.

Läs mer: Hopp om tröghet från vindkraft

Som generaldirektör, vad är du mest orolig för i omställningen?

– Att lösningarna inte kommer fram i tid. Det är klart att det finns en oro om elproducenterna agerar för långsamt och väntar på beslut någon annanstans ifrån. Sedan spelar elpriserna på lång och kort sikt en stor roll för investeringsviljan i ny produktion och andra lösningar.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt