Forskare kräver stopp för genredigering av könsceller

2019-03-13 19:00  

Efter skandalen där en forskare ska ha använt gensaxen Crispr på bebisar ryter flera tunga namn nu till. Alla kliniska försök som har med genredigering av könsceller att göra måste upphöra.

Det är riskabelt att genredigera dna i embryon, spermier eller ägg. Sådana förändringar ärvs typiskt sett vidare.

Dessutom är alldeles för lite känt i dag om vilka oönskade effekter genredigering med den allt mer populära gensaxen Crispr har. Forskare har uppmärksammat risken för att den kan förväxla två snarlika platser i dna:t och klippa på fel ställe.

Trots alla osäkerheter med tekniken tillkännagav den kinesiske biofysikern He Jiankui i höstas att han hade använt just Crispr på två tvillingflickor, i embryostadiet, med syftet att göra dem resistenta mot hiv. Nyheten har skakat forskarvärlden.

Nu uppmanar forskare och etiker från sju länder till ett stopp för alla kliniska försök med genredigering av mänskliga spermier, ägg och embryon. Två av Crispr-teknikens mest banbrytande forskare, Emmanuelle Charpentier och Feng Zhang, står bakom uppmaningen, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Läs mer: Forskare säger sig stå bakom världens första Crispr-bebisar

”Det styrande ramverk som vi efterlyser kommer att orsaka stora farthinder för en av de mest äventyrliga planerna att omstrukturera människoarten, men risken med alternativet, vilket inbegriper att skada patienter och utplåna allmänhetens förtroende, är mycket värre” skriver artikelförfattarna.

Vill inte förhindra Crispr-forskning

Uppmaningen handlar inte om att förhindra genredigering av mänskliga könsceller i forskningssyfte. Gruppen vill inte heller stoppa genredigering av somatiska celler, alltså alla kroppens celler som inte är könsceller, när det kan behandla sjukdomar. Men de efterfrågar skarpare regler och tydliga ramar, som ska gälla för alla.

Läs mer: Crispr-forskaren Emmanuelle Charpentier fortsätter lösa gensaxens gåtor

Tanken är inte heller att förbjuda genredigering av könsceller för evigt. I stället vill forskarna och etikerna bakom uppropet att förbudet ska gälla under en period, förslagsvis fem år.

Därefter skulle varje land på egen hand få avgöra om de ska tillåta sådan genredigering, i specifika tillämpningar och om de klarar vissa krav. Men då måste allt ske öppet ”och med respekt för människors åsikter i en fråga som påverkar mänskligheten”.

Uppskattningsvis 30 länder har i dag regler som förhindrar genredigering av könsceller i annat än forskningssyfte. Men inte ens i forskningssyfte är det tillåtet att överföra genredigerade embryon till en människas livmoder.

Kina har efter Crispr-skandalen skärpt reglerna för genredigering. Ett nytt krav är att hälsomyndigheten måste godkänna försök med mänsklig genredigering innan de inleds.

Ania Obminska

Mer om: Crispr Genteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt