Forskare: Biologiskt nedbrytbar plast är ingen lösning 

2021-02-16 10:12  

Även det som kallas biologiskt nedbrytbar plast kan påverka land och hav negativt. Europeiska forskare uppmanar till att bara använda materialen i vissa tillämpningar. 

Fossilbaserad, nyproducerad, återvunnen eller bionedbrytbar. Det är bara några av de sätt som plastmaterial kan kategoriseras. Men vad menas egentligen med de olika begreppen? För den som inte är expert på området kan det snabbt bli förvirrande. 

– Det är jättesvårt för vanliga människor att fatta vad exempelvis bioplast är. Man borde åtminstone använda tydligare definitioner, som komposterbar, säger Åsa Stenmarck, handläggare på resurseffektivitetsenheten på Naturvårdsverket och ansvarig för Nationell plastsamordning, som myndigheten samordnar. 

En ny rapport från Sapea, Science Advice for Policy by European Academies, ska skapa större klarhet om biologiskt nedbrytbar plast. Huvudsyftet med rapporten är att hjälpa EU-kommissionen att fatta vetenskapligt grundade beslut på området. 

Läs mer: Studie: Biobaserad plast kan vara lika skadlig som annan plast

En svårighet som rapporten belyser är att en plast som kallas bionedbrytbar eventuellt kan brytas ner spontant i naturen inom rimlig tid. Men mer sannolikt är det inte är så. 

– Majoriteten av all biologiskt nedbrytbar plast i dag behöver industriell kompost, säger Åsa Stenmarck, som inte har varit inblandad i Sapeas rapport. 

Industriell kompostering använder bland annat högre temperaturer än hemkompostering.

Hur bryts plasten ner?

Biologiskt nedbrytbar plast bör enligt rapporten vara sådan plast som kan brytas ned helt av mikroorganismer. Om materialet endast bryts ner i mindre bitar är det mikroplast, och är inte en förbättring jämfört med konventionell plast.  

En av slutsatserna i rapporten är att det är bättre att minska mängden plast vi använder, återanvända den plast vi redan har och återvinna plastmaterial snarare än att göra engångsförpackningar och plastpåsar av bionedbrytbar plast.  

Rapporten efterfrågar också enhetliga standarder för testning och certifiering av materialen. 

Läs mer: Plast kan återvinnas med mindre energi 

Dessutom efterfrågas korrekt information om biologiskt nedbrytbar plast, som om hur den ska användas och tas om hand.  

Visst har bionedbrytbar en roll att spela. Men det handlar då framför allt om lägen där det är svårt eller dyrt att få bort konventionell plast, som exempelvis inom fiskeri och lantbruk, enligt rapporten. 

– Bionedbrytbar plast kan inte lösa hela plastproblematiken, men det kan vara bra i vissa applikationer, säger Åsa Stenmarck. 

Hon är dock tveksam till om det verkligen är lämpligt att använda plasten inom fiskenäringen. Den plast vi använder i dag bryts generellt inte ner helt i haven, och inte heller inom rimlig tid på land. 

– Men vi ska också vara medvetna om att teknikutvecklingen går väldigt fort framåt och att det snart kan finnas plast som kan försvinna helt, inom exempelvis lantbruket, säger Åsa Stenmarck.

Ska sprida information

Naturvårdsverket har på sin agenda för året att sprida information om vad biologiskt nedbrytbar plast är, som ett led i att försöka skapa en större tydlighet i frågan.  

–  Det är ju inte som att slänga en äppelskrutt i naturen. Det är bra att fundera på när man marknadsför en plastprodukt som bionedbrytbar. En bionedbrytbar plast behöver inte vara bättre än konventionell plast, förklarar Åsa Stenmarck. 

Rapporten ska ge råd till EU-kommissionen 

Rapporten ”Biodegradability of Plastics in the Open Environment” har getts ut av Sapea, som står för Science Advice for Policy by European Academies.  

Sapea stöttar EU-kommissionärerna med oberoende vetenskapliga råd i beslutsfattande. 

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt