Finska ”sandbatteriet” igång – kan lagra 8 MWh

2022-07-08 07:00  
I Finland har nu Polar Night Energy kommersiellt dragit igång. Foto: Polar Night Energy

Finska Polar Night säger sig vara först i världen med en ny typ av energilagring. Genom att hetta upp sand till över 500 grader kan de lagra värmeenergi – till ett väldigt lågt installationspris.

Intermittent energiproduktion som sol- och vindkraft är problematisk. Dels för att den bitvis genererar mer energi än vad näten klarar av och dels för att den ibland inte producerar när det behövs. Därför har energilagring blivit av högsta vikt.

När det kommer till vilken typ av energilagring man kan använda finns det massvis med alternativ. Lagring i vattenreservoar (PHES-anläggningar) är ett vanligt sätt, men det finns även termoelektriska alternativ som svenska Salt x som lagrar värme i smält salt, flödesbatterier, lägesenergilagring i gruvschakt eller i teknik som järnluftbatterier bara för att nämna några.

Samtliga kommer med fördelar och nackdelar när det kommer till kostnad, effektivitet, storlek och hållbarhet. Vilket är naturligt, eftersom det ännu så länge inte finns en lösning som fungerar överallt.

I Finland har nu Polar Night Energy kommersiellt dragit igång vad de påstår är en världsnyhet. Nämligen det första ”sandbatteriet” i kommersiell drift. Tekniken i fråga handlar om värmelagring och det man gjort är helt enkelt att ösa ner sand i en stor isolerad behållare.

Själva silon, som står vid energibolaget Vatajakoskis kraftverk i västra Finland, är sju meter hög och fyra meter i diameter med en värmeväxlare i mitten. Fullt laddad ska anläggningen kunna lagra åtta MWh energi till en nominell effekt om 100 kW. Då har sanden en temperatur på mellan 500-600 grader Celsius.

– Konstruktionen av lagret gick bra, särskilt med tanke på att det är en helt ny lösning. Vi lyckades få ordning på allt trots utmaningar samt vissa förseningar. Nu är sanden redan varm och vi har redan upptäckt att vårt system till och mer har mer potential än vad vi första räknade med. säger Markku Ylönen, teknikchef och en av grundarna av Polar Nights, i ett uttalande.

Energin från sandbatteriet används i kombination med den värmeenergi som alstras i Vatajankoskis datahallar. Detta för att få rätt värme för att kunna använda energin i det lokala fjärrvärmesystemet. Något man kan göra till en verkningsgrad på upp till 99 procent enligt Polar Night Energy.

Planerar för installationer om 20 GWh

Sanden man använder är helt vanlig sand, det enda kravet är att den ska vara någorlunda torr (för att inte startkostnaden i energi ska bli stor) samt att den inte ska innehålla brännbart skräp.

Det här gör att systemet är billigt och enligt företaget ska installationskostnaden vara mindre än tio euro (ungefär 107 kronor) per kWh.

Tekniken ska även gå att skala upp och Polar Night Energy har tankar om installationer på runt 20 GWh. En stor fördel är även att anläggningen inte har någon form av förbrukning (annat än energin in), innehåller inga farliga material samt har väldigt lång livslängd.

Att kalla det för ett ”sandbatteri” är lite missvisande då det i nuvarande tappning inte handlar om att omvandla värme till el. Om man vill göra det krävs det mer komplex teknik – vilket drar upp systemkostnaden.

Men det har fortfarande enorma uppsidor och enligt Mission Innovation har tekniken potential att minska utsläppet med över 100 miljoner ton koldioxidekvivalenter om året till 2030.

Felix Björklund

Mer om: Batterier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt