Experternas tips: Våga satsa på din startupidé

2018-05-16 06:00  

Vill du säga upp dig och skapa nästa stora teknik-startup? Här är råden från en coach och från en entreprenör som har tagit sig till 33-listan med sitt företag.

Börja sälja innan produkten är klar. Först då vet du om kunden faktiskt är intresserad och om det är läge att säga upp dig och satsa. Det rådet ger Raoul Stubbe, affärscoach på inkubatorn Sting.

Allra bäst är det om du kan smyga igång verksamheten innan du säger upp dig.

– Mycket går att göra i liten skala som ett projekt vid sidan om, innan du kastar dig ut, säger Raoul Stubbe, affärscoach på inkubatorn Sting i Stockholm.

Vanligaste misstaget

Ett viktigt första steg är att gå ut och fråga några potentiella kunder vad de tycker. Har ni det här problemet? Om jag hade en lösning på det, skulle ni vara beredda att köpa den?

– Vanligaste misstaget är att lägga en massa tid på att utveckla en produkt eller tjänst utan att prata med sina framtida kunder. Många som anser att de har kommit på en fantastisk idé glömmer att de måste identifiera någon som har behov av den.

Läs mer: Här är vinnarna av 33-listan 2018

Raoul Stubbe är själv civilingenjör och påpekar att tekniker till och med är mer benägna än andra att tänka att en bra teknisk lösning automatiskt säljer. Men många underskattar att ett nystartat bolag inte har något varumärke att luta sig emot.

– Även om det är bästa produkten på marknaden måste hela kedjan tänkas in – från att kunden upptäcker den till att den verkligen börjar användas. Och att bygga förtroende tar tid.

– Det är aldrig bortkastat. Man lär man sig oerhört mycket som är bra vare sig man fortsätter att driva bolag eller går tillbaka till en anställning. Du upplever aspekter av livet som du inte visste fanns.

Fyra tips från Raoul Stubbe:

Förbered familjen. Förmodligen dröjer det flera år innan du kan ha samma inkomst som när du var anställd. Förankra det hos dina nära och kära och förbered dem på att ni inte kan ha samma levnadsstandard under en tid.

Prova dig fram. Gör en prototyp som är så enkel som möjligt. Då har du har något att testa på kunden. Gör det gärna medan du fortfarande är anställd. Behöver du pengar för att ha råd att bygga prototypen, sök ett lån hos Almi.

Starta aldrig ensam. Ett krav för de bolag som Sting tar in är att det ska vara minst två personer som brinner för idén. Om du ska göra allt själv kommer du aldrig till det företaget egentligen ska göra.

Be cool. Att inte få in några pengar och att inte ha förtroende på marknaden är jobbiga osäkerheter. För att det inte ska bli för jobbigt, är det viktigt att vara en person som är bekväm med osäkerheten och vågar tänka att det löser sig.

Blev uppsagda

Ett av företagen på årets 33-lista, som Ny Teknik och Affärsvärlden står bakom, är Göteborgsföretaget Viscando.

Amritpal Singh startade företaget för drygt sex år sedan tillsammans med Ulf Erlandsson. De hade jobbat tillsammans i många år på Saab med utveckling av sensorteknik för militären. Även om de hade intressanta och utvecklande jobb pratade de ofta om att det vore kul att starta eget.

Läs mer: Här är trenderna på årets 33-lista

När Saab lade ner dotterbolaget och de blev uppsagda avgjorde det saken.

– Vi insåg att vi inte skulle få bättre läge att starta eget så vi bestämde oss för att prova. Vi ville se vad som gick att göra med det vi kunde och de idéer vi hade.

För Amritpal Singh handlade det om att han när han blir 85 år inte känna att han hade en massa idéer han aldrig gjorde något eget av. Hellre prova och misslyckas, är hans devis.

Även om han trivdes på Saab får han som egenföretagare ta hand om helheten på ett annat sätt, konstaterar han.

– Det jag tycker bäst om är att jag får nytta av hela mig. Som anställd använde jag bara min tekniska halva.

Nu handlar det inte bara om att göra den perfekta tekniska lösningen, utan också om att göra saker som skapar nytta.

– Visst har vi jobbat kolossalt mycket, men vi arbetar med teknik som vi tycker om och redan från starten har vi haft en bra dialog med kunderna. Att jag och Ulf kompletterar varandra och inte är rädda för att be om hjälp tror jag är viktiga framgångsfaktorer.

Amritpal Singhs tips:

– Bestäm dig. Många tvekar för att de inte kan allt – släpp det. Du lär dig på vägen. Väntar du tills du kan allt är det för sent.

– Våga be om hjälp. Det är helt fantastiskt hur mycket folk är beredda att hjälpa till bara vågar öppna sig och be om det. Den som låtsas vara expert på allt får ingen hjälp.

– Dyra rådgivare är bortkastade pengar. Köp i stället en bok för att få de generella råden och hitta en mentor som gillar ditt företag, och helst dig som person, för att få hjälpen som verkligen betyder något.

Karin Myrén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt