Experten om Kinas rymdprogram: ”Vill visa att de kommit ikapp”

2021-07-07 15:03  
I juli 2021 begav sig två kinesiska astronauter ut på landets första tandem-promenad. Foto: Chine Nouvelle/Sipa/Shutterstock

Ett litet steg för en taikonaut, men ett stort steg för Kinas rymdambitioner. I helgen begav sig två kinesiska astronauter ut på landets första tandem-promenad. – De vill visa omvärlden att de kommit ikapp, säger Kristine Dannenberg på Rymdstyrelsen.

Det är mindre än två årtionden sedan den första kinesen skickades ut i omloppsbana av landets rymdprogram. Men sedan dess har man accelererat rejält. När man i april skickade upp den första delen i sin rymdstation Tiangong var det den tredje ”rymdbasen” i ordningen.

I söndags, 13 år efter det att den första kinesiska rymdpromenaden, tog taikonauter återigen klivet ut i rymden. Detta då Liu Boming samt Tang Hongbo tillsammans utförde arbete på rymdstationen.

Rymdarbetet, som då innebar den första ”tandem-promenaden” beskrivs som ett historiskt steg för det kinesiska rymdprogrammet. Och detta inte enbart för att man hade mer personal i rymden. Under arbetet hade de båda taikonauterna på sig den nya generationens Kinatillverkade rymddräkter och arbetet pågick nära sju timmar.  

Läs mer: Forskare: För torrt för liv på Venus – bättre förutsättningar på Jupiter

– Tittar man utifrån ett större rymdperspektiv så är vad de gjort inte unikt. Men det är en stor framgång för Kina och ett bevis på att man byggt upp expertis på området. De vill visa att de är en högteknologisk nation, säger Kristine Dannenberg, forskare vid Esrange och ansvarig för raket-, ballong- samt life science-programmen vid Rymdstyrelsen.

Rymdexperten säger att Kina satsat stort på sitt rymdprogram och att det finns allvarliga ambitioner om att bli ledande på området.

– Det är mycket prestinge inom rymdområdet, särskilt för de, som Kina, som inte varit etablerade sedan tidigare. Det positiva är att Kinas satsningar sporrar andra nationer. USA och Europa vill ju inte halka efter, säger hon.

Att Kina arbetar på en egen rymdstation innebär dock inte att landet saknar samarbetsvilja. Utan det handlar snarare om att teknikavtal och överenskommelser inte gör det omöjligt för dem att vara med i ISS-samarbetet.

– Det finns vissa avtal och regleringar inom teknikområdet som hindrar och därför kan inte Kina gå in som en partner i ISS. Tittar vi på samarbetet så har ju Ryssland och Kina planer på en gemensam station runt månen, men jag tycker inte att det ska ses som att det kan leda till en liknande situation som det var under kalla kriget. Jag tycker man ska se det på samma sätt som med alla andra rymdprojekt. Vissa gånger samarbetar man och i andra sammanhang så tävlar man, säger Kristine Dannenberg.

Felix Björklund

Mer om: Kina Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt