Expert: Pandemin ligger bakom ökning av cyberattacker

2020-08-03 06:00  

Antalet cyberattacker ökar markant. Oliver Popov, professor vid Stockholms universitet, anser att ökningen beror på att pandemin har skapat en samhällsstörning.

Hundratals svenska företag har betalat stora belopp till digitala utpressare och polisen bekräftar att cyberattackerna är på uppgång. Cyberexperten Fredrik Blix tror att det bara är en tidsfråga innan en svensk storstad råkar ut för en cyberattack.

"Tsunami av cyberattacker"

Utvecklingen med allt fler attacker bekräftas av Oliver Popov, professor i inom data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet. Han benämner det som en tsunami av cyberattacker – där denial of service-attacker har ökat med minst 30 procent och ransomware-attacker med cirka 20 procent. Säkerhetsexperten understryker dock att det krävs en bättre analys för att se en mer exakt procent.

Läs mer: Dataintrång hos Foodora – 25000 svenskar drabbade

-Vi kommer aldrig att bli av med de här attackerna, för när man löser ett problem kring en teknik så uppstår ett annat hot som är lite mer avancerat. Men vi kan dels se en uppgång i cyberattacker på grund av att folk jobbar hemma, där de möjliga attackytorna är mer sårbara. Där tänker man inte i lika hög grad på att det finns konsekvenser för våra handlingar i den digitala världen – från de som utnyttjar den här sårbarheten, säger Oliver Popov.

Osäkerhet leder till missbruk

Hans förklaring till uppgången är att pandemin har skapat en samhällsstörning. Utöver skräcken för det potentiellt dödliga viruset är medborgarna oroliga över att de ska förlora sina jobb och hela sin framtid – till detta kommer en störning i utbildningen av unga.

-Så länge den här osäkerheten finns kvar så är också hoten mer påtagliga. För det leder uppenbarligen till ett missbruk där folk utnyttjar den här osäkerheten. I Sverige har vi en bra digital undervisning, men allt hann inte bli förberett innan pandemin bröt ut. När hemmet blir ett klassrum kan man glömma att man är på jobbet. Man använder VPN – och VPN är inte perfekt, och så vidare, säger han.

Trafikökning på the dark web

Bland måltavlorna för den senaste tidens cyberattacker märks Världshälsoorganisationen, WHO. Under pandemin har attackerna mot organisationen femfaldigats. Kanske har hemmasittandet även skapat fler hackare, alternativt gjort dem mer aktiva. Popov berättar att man under de senaste månaderna har kunnat se en ökning i trafiken på the dark web, som är tre, fyra gånger mot det normala. Där går det i dag att köpa ett stort utbud av färdiga devices för specifika typer av attacker, exempelvis IoT-enheter med inbyggd ransomware.

Läs mer: Svenska företag utpressas på nätet – göder kriminella nätverk

Han konstaterar också att så kallade deepfakes, en helt egen disciplin i sammanhanget, nu har blivit så avancerad att man i vissa fall inte längre kan spåra upp ursprunget för att se om det är äkta eller falsk information. Området är populärt bland de länder som utför statligt sanktionerade attacker, och deras stora resurser har gett resultat.

-Det kan handla om ransomware med fejkat porrmaterial. Och det börjar bli svårt att upptäcka metadata och hitta ursprunget, så kallad "forensic soundness", säger Popov.

"Sverige klarar sig väldigt bra"

Professor Oliver Popov anser att säkerhetsbranschen vanligtvis ligger något före de som utför attackerna, även om det aldrig kommer att finnas en perfekt säkerhet. Och han anser att Sverige klarar sig väldigt bra i sammanhanget.

- Vi är väldigt medvetna om vad som sker och vi är "tech savvy". Mina studenter på Stockholms universitet är otroligt duktiga. Sverige är en av pionjärerna, och stödet från multidisciplinära organisationer som MSB är avgörande. Och jag skulle säga att vi är topp-fem när det kommer till digitala tjänster. Jag blev positivt överraskad när jag fick höra att svenska seniorers dataanvändning i hade ökat med 50 procent. När du introducerar ett nytt område så är utbildningen väldigt viktig, och vi har en väldigt bra utbildning i Sverige. För 15 år sedan var det ingen som pratade om molnet, men nu är det en självklarhet, säger han.

Läs mer: Första EU-sanktionerna mot cyberbrottslingar

Popov varnar för att de uppkopplade prylarna och hela städer är ett tillväxtområde där vi verkligen kommer att behöva vara vaksamma.

- Vi talar om smarta bilar och smarta städer, men ju smartare allt blir – med ai och maskininlärning som kan hjälpa oss – desto större är farorna. För det kan också användas för att attackera oss på ett mer effektivt sätt, exempelvis när det kommer till kryptering. Och när du öppnar bilen med din mobil eller pratar med handsfree ger du tillgänglighet till dina devices, säger Oliver Popov.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt