Expert: Kärnkraftverket Zaporizjzja bricka i ett spel

2022-08-23 07:30  

Ett spel pågår om kontrollen över elproduktionen i Ukraina, med säkerheten i kärnkraftverket Zaporizjzja som insats. ”Det är det allvarligaste, ett misstag kan begås”, säger Jan Hanberg på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Det ukrainska försvarets underrättelsetjänst har varnat för att Ryssland planerar att iscensätta en olycka eller "provokation" på det ryskockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja i sydöstra Ukraina.

Det finns också uppgifter om att Ryssland vill stänga av verket från kraftnätet. Ryssland å sin sida har svarat med att det enda hotet mot kärnkraftverket är ukrainarna själva.

Kontroll över elproduktionen

Uppgifterna har lett till ökad oro för Zaporizjzja, Europas största kärnkraftverk.

– Jag utgår från att det är en fråga om kontroll över elproduktionen. Jag tror inte att någon har incitament att skapa en radiologisk olycka, säger Jan Hanberg, enhetschef på svenska Strålsäkerhetsmyndigheten.

Ett möjligt scenario är att Ryssland vill stänga ner kraftverket, för att sedan lämna det, enligt Hanberg.

– Men stänger man ner elproduktionen måste man ha kvar personal för att för att se till att anläggningen kyls ner under lång tid. En kontrollerad avstängning innebär i sig inga risker.

Delar av en robot vid kärnkraftverket Zaporizjzja i sydöstra Ukraina den 7 augusti. Arkivbild. Foto: Ryska försvarsdepartementet/AP/TT

Hur stora riskerna är med de strider som pågått ett tag kring kärnkraftverket, har tidigare bedömts olika från experthåll. Att experternas bedömningar gått isär ser han som en fråga om perspektiv.

– Det innebär mycket allvarliga konsekvenser om det skulle bli en radiologisk olycka, men det innebär inte mycket allvarliga konsekvenser för Sverige eller Europa. Frågan är om man är orolig för en allvarlig situation i närområdet eller i Europa?

"Är oansvarigt"

Det allra allvarligaste i situationen är att ett kärnkraftverk används som en bricka i ett krig, anser han.

– Vi tycker alla att det är oansvarigt att över huvud taget ockupera ett annat lands kärnkraftverk, att ta skydd eller ha strider kring det. Det ser vi allvarligt på – och det vill vissa aktörer trycka mer på.

Zaporizjzja är ett mycket modernare kärnkraftverk än det olycksdrabbade Tjernobyl. Det är omöjligt att få den typen av händelseförlopp som skedde vid katastrofen i Tjernobyl 1986, enligt Hanberg.

– Det absolut värsta som skulle kunna hända är att det på något sätt blir en härdsmälta, om någon skulle spränga själva härden. Men det är en bastant inneslutning, den mest robusta delen av verket.

Han håller en sådan attack för osannolik.

– Men misstag kan begås, tillägger han.

Skulle härden sprängas handlar det om en omedelbar evakuering inom två mils radie, och en radie på tio mil inom några veckor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt