Ett år efter branden – snart bakar Polarbröd två ton bröd i timmen

2021-08-20 06:00  

Det nya robotiserade bageriet i Älvsbyn stod precis klart att tas i drift, när anläggningen totalförstördes i en brandkatastrof som uppmärksammades i hela landet. Men återuppbyggnaden har gått fortare än förväntat.

Polarbröds vd Anders E Johansson beskriver det som inträffade sent på kvällen 23 augusti förra året som ”fullständigt osannolikt”.

– Natten innan vi skulle inviga nya linjen så hände det fruktansvärda. Men redan nästa dag sa vår koncernchef Karin Bodin att vi ska bygga upp bageriet igen. Ända sedan dess har vi haft det här målet för ögonen, säger Anders E Johansson.

I stället för den planerade kapacitetsökningen, hade Polarbröd tappat 75 procent av sin kapacitet över en natt. Så det första man gjorde var att utöka i sin anläggning i Bredbyn utanför Örnsköldsvik.

– Redan några dagar efter branden kunde vi flytta en del produktion dit, och totalt har vi investerat nästan 100 miljoner i Bredbyn. Kapaciteten där har nära nog fördubblats under det senaste året, säger Anders E Johansson.

Bild från brandnatten mellan 23 och 24 augusti 2020. Foto: RÄDDNINGSTJÄNSTEN PITEÅ-ÄLVSBYN/TT

Man tog också hjälp av Omnebageriet i Höga kusten och Dafgårds anläggning utanför Lidköping, som allt sedan branden legotillverkar åt Polarbröd under namnet Polarpolare.

– Parallellt med detta började vi projektera ett nytt bageri. Många branschexperter bedömde att det skulle ta två-tre år att bygga en ny anläggning, men tack vare smarta lösningar och att vi redan hade projektering och annat från det nedbrunna bageriet, så har det gått väldigt fort, säger Anders E Johansson.

Bageriet i Älvsbyn 24 augusti 2020. Foto: Simon ELIASSON /Aftonbladet

Börjar baka i oktober

Byggstarten för det nya bageriet i Älvsbyn gick i januari, och nu i oktober räknar man med driftstart. Efter intrimning väntar man sig nå full kapacitet i januari eller februari.

Läs mer: Textilindustrins revansch – ”tekniken klarade konkurrensen”

Detta gäller etapp ett, där Polarbröd prioriterar sina storsäljare och andra etablerade produkter.

– Vi håller redan på med projekteringen av etapp två i Älvsbyn. Där jobbar vi på lite längre sikt, och kommer att introducera nya produkter, säger Anders E Johansson.

Polarbröds bageri, bild från 2003. Foto: Anders Alm / TT

Själva bagerilinan i etapp ett blir i stort väldigt lik den som skulle invigas innan branden. Polarbröd kallar den ”Sveriges modernaste produktionslinje för kakbröd”, och tack vare robotisering i bland annat stapling, paketering och rangering ska man kunna baka över två ton bröd i timmen.

Läs mer: Här ska startupen tillverka e-metanol – av vätgas och koldioxid

Det motsvarar drygt 1,7 miljoner brödkakor per dygn, eller ungefär dubbelt så mycket som Polarbröds tidigare, ”vanliga” produktionslinjer.

– Vi jobbar med det allra senaste från de bästa automationsleverantörerna i Sverige och Europa. En del unika delar tillverkar vi även själva i vårt eget teknikbolag här i Älvsbyn, TMS AB, säger Anders E Johansson.

”I viss mån en ny arbetsplats”

Tillsammans med Arbetsförmedlingen och företaget Utbildning Nord har Polarbröd kompetensutbildat ett 20-tal anställda för att möta den högre teknik- och automationsgraden.

– Den nya organisationen är inte satt än, men den nya tekniken gör ju att det i viss mån blir en ny arbetsplats. Och då behövs förstås en del nya kompetenser, säger Anders E Johansson.

Läs mer: Robotarna hanterar 200 ton ost i veckan

Vad gäller anläggningen i övrigt, så skiljer den sig en hel del från den gamla.

– Tack vare att det är nya ytor i nya lokaler, kan vi förbereda för framtida expansion på ett sätt som vi inte kunde före branden. Bland annat vad gäller lager, logistik och ny bageriteknik, säger Anders E Johansson.

Anders E Johansson, vd Polarbröd, Karin Bodin, koncern-vd Polarbröd, och Samuel Hellström Hellströms Bygg, tog det första spadtaget för deras nya bageri i Älvsbyn, 27 januari 2021. Foto: Simon Eliasson/TT

Nya bageriet har ett sprinklersystem

Exempelvis bygger man en stor fristående lagerfrys i en separat byggnad, i stället för att som tidigare ha den i samma hus som produktionen. Och till skillnad från den nedbrunna anläggningen, som låg i en enplansbyggnad, bygger man nu i två plan.

Medan hela bagerilinan installeras på det nedre planet, placeras installationer för el, ventilation, VVS och maskinell drift i våningen ovanför. Detta ska ge enklare underhåll än i den gamla anläggningen, där rör och andra installationer satt i taket ovanför linan.

Polarbröds vd Anders E Johansson. Foto: Polarbröd

Man har också installerat sprinklersystem, vilket saknades i det gamla bageriet.

– Den gamla anläggningen var godkänd enligt brandsäkerhetsföreskrifterna, men givetvis har branden fått oss att satsa ännu mer på säkerheten, säger Anders E Johansson.

Högre automationsgrad gör att de blir färre anställda

På grund av branden tvingades Polarbröd säga upp all personal i Älvsbyn, drygt 130 personer. Ett 20-tal har erbjudits jobb i Bredbyn och pendlat 40 mil enkel resa sedan branden. En del kommer att kunna återanställas i Älvsbyn när den nya anläggningen tas i drift.

– Men eftersom det nya bageriet har en linje, mot gamla bageriets tre, så blir det färre personer, säger Anders E Johansson.

Läs mer: Första eldrivna gruvskrotaren har ett batteri på 1,8 ton

Han tycker att Polarbröd fått bra stöd av myndigheter och andra berörda instanser.

– Vi har haft en bra dialog med kommunen och regionen, vilket bland annat mynnat ut i den här kompetensutvecklingen av medarbetare. Vad gäller själva branden så har vi haft ett gott samarbete med MSB, Räddningstjänsten och försäkringsbolaget, och dragit viktiga lärdomar av det inträffade. Till exempel att det behövs bättre samordning när det gäller utredning av brand i fastigheter, säger Anders E Johansson.

Läs mer: Autonoma ”bläckfiskarmar” borrar spränghål i gruvan

Stödet från allmänheten har också varit starkt, menar han.

– Vi har fått otrolig uppbackning av Älvsbybor och och många andra runt om i hela Sverige, inte minst på sociala medier. Och lika fruktansvärt som det var att uppleva branden, lika fantastiskt känns det nu att vi kommer vara igång och baka igen bara 14-15 månader efter katastrofen, säger Anders E Johansson.

Nya bageriet ska baka 1,7 miljoner bröd per dygn

Polarbröd satsade 190 miljoner kronor på en ny, robotiserad bagerilinje som skulle invigas den 24 augusti i fjol. Natten före totalförstördes anläggningen av en eldsvåda.

Brandorsaken har inte kunnat fastställas med absolut säkerhet, men tros vara att en degklump började brinna i en ugn och sedan transporterades ut på den så kallade svalbanan – där ventilationen syresatte elden och gav den ett mycket snabbt förlopp.

Återuppbyggnaden inleddes i januari i år, och ska pågå till slutet av oktober. Full drift väntas uppnås i början av nästa vinter. Vid full kapacitet ska den återuppbyggda bagerilinjen kunna producera över 1,7 miljoner brödkakor per dygn.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt