Essity gör pappersmassa av jordbruksrester

2019-06-10 06:00  

En ny process ska ge lönsamhet i den gamla konsten att göra papper av halm och andra jordbruksrester. SCA-avknoppningen investerar 400 miljoner kronor i en anläggning för alternativa fiber. Processen minskar vattenförbrukningen med 90 procent.

Den globala hygienprodukttillverkaren Essity, avknoppat från SCA och en av världens största tillverkare av mjukpappersprodukter, investerar 400 miljoner kronor i en anläggning för alternativa fiber vid sitt pappersbruk i Mannheim, Tyskland.

Investeringen ska göra det möjligt att producera högkvalitativa pappersprodukter av vetestrån, en restprodukt från jordbruket.

– Essity vill vara världsledande på vägen mot den cirkulära ekonomin, säger Donato Giorgio, global tillverkningschef på Essity.

Gammal metod – tar vara på allt

Att tillverka pappersmassa av jordbruksrester är i sig inget nytt. Under 1800-talet var halm och andra gräsarter den dominerande råvaran till papper.

– Men det har övergivits eftersom det inte var lönsamt. Det innovativa i vår satsning är att vi gör det konkurrenskraftigt, genom att integrera den alternativa fibern som råvara utöver färsk träfiber och returfiber. All biprodukt i form av lignin tas tillvara och kan användas som exempelvis gödningsmedel eller för att ersätta olja i syntetiska produkter, säger Donato Giorgio.

Läs mer: SCA har invigt världens största barrmassafabrik

Essity har tecknat ett licensavtal om exklusiva rättigheter till USA-baserade Sustainable Fiber Technologies (SFT) patenterade Phoenix-process. Jämfört med vanlig träbaserad massaframställning kokas råvaran vid lägre temperaturer och utan högtryckstankar, vilket medför lägre energiförbrukning.

”Investerar 400 miljoner kronor”

Detta ger också ett högre fiberutbyte. Enligt SFT går det åt 1,54 ton halm för att framställa ett ton pappersmassa, mot två ton träfiber vid traditionell produktion.

Dessutom använder Phoenix-processen upp till 90 procent mindre vatten än träbaserad massatillverkning, och är helt fri från svavel. Därtill kommer att råvaran är en restprodukt: allt sammantaget kan processen sänka produktionskostnaderna med 40 till 50 procent jämfört med träbaserad massa, enligt SFT.

Läs mer: Sigmastocks-grundaren bygger datafabrik för innovation och ai

– Fullt så stora besparingar räknar inte vi med att göra, men naturligtvis har vi gjort kalkyler som visar att tekniken är ekonomiskt konkurrenskraftig. Vi experimenterar med något som kan förändra fundamenten för hela mjukpappersindustrin, säger Donato Giorgio.

Finns det planer på fler anläggningar av den här typen?

– Investerar vi 400 miljoner kronor i något så är vi naturligtvis intresserade av att expandera det. Men först måste anläggningen i Mannheim komma igång och resultaten utvärderas, eftersom ingen gjort det här tidigare, säger Donato Giorgio.

Produktionsstart beräknas till fjärde kvartalet 2020.

Fakta: Det här är Essity

Knoppades av från SCA 2017. Utvecklar och tillverkar hygienprodukter som blöjor, mjukpapper, mensskydd och inkontinensprodukter, med 45 produktionsanläggningar i 18 länder.

I Sverige har bolaget produktionsanläggningar i Falkenberg (barnblöjor och inkontinensskydd), Mölnlycke (tvättlappar) och Lilla Edet (mjukpapper, Lilla Edets pappersbruk).

Essity har omkring 47 000 medarbetare och nettoomsättningen 2018 var cirka 118,5 miljarder kronor.

Tommy Harnesk

Mer om: Pappersmassa SCA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt