Ericsson: Vi levererar 5g-nät redan i år

2018-03-13 16:00  
David Hammarwall utanför Ericssons huvudkontor i Kista. Foto: Jörgen Appelgren

Ända sedan 2015 har Ericsson byggt radioutrustning som är kompatibel med 5g-standarden. Det ger dem ett försprång, anser 5g-chefen David Hammarwall. ”Våra första kommersiella nätverk kommer i år”, säger han.

Ericsson har ingått 5g-partnerskap med Zain Group, en stor operatör i Mellanöstern. Ericsson bygger ett nationellt nätverk för internet of things tillsammans med Singtel i Singapore. Ericsson levererar utrustning för 600 megahertz- och millimeterband åt T-Mobile. Ericsson skruvar fast massive mimo-radio åt Sprint i USA. Och det var bara några av alla utannonseringar det svenska bolaget kom med under mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona. Sedan tidigare har Ericsson säkrat 5g-kontrakt med både Deutsche Telekom och Verizon.

Det går snabbt nu, konstaterar David Hammarwall, som är Ericssons chef för 5g-produkter.

– Det som hänt är att vi accelererat standarden med 18 månader jämfört med den ursprungliga planen.

I december i fjol kunde samarbetsorganisationen 3GPP – där Ericsson är en nyckelspelare – enas om en så kallad icke fristående standard för 5g. Under sommaren kommer en komplett standard.

Det är lite förbryllande med en standard före standarden.

– Med den icke fristående standarden kan man lägga på ett nytt 5g-nätverk ovanpå 4g-nätverk. Då är man fortfarande beroende av 4g-nätverket som ett ankare, för funktionalitet och mobilitet, men kan ha 5g-trafik på 5g-frekvenserna.

Den icke fristående standarden har fått telekomjättarna Nokia, Huawei och Ericsson att öka takten.

– Vi har accelererat våra produkter enormt mycket och har annonserat att våra första kommersiella nätverk kommer att gå i gång i slutet på det här året. Det finns en extremt stark efterfrågan av 5g på marknaden från USA, Kina och till viss del Europa. Men det är ett väldigt tryck från USA och Asien.

En anledning är att trafiken i nätverken ökar med ungefär 40 procent varje år. Till slut slår man i taket för 4g-tekniken.

– Därför tar vi fram en portfölj som adresserar kapacitetsproblemen både i 4g och i 5g. Det alla operatörer sjösätter nu är massive mimo-teknik med massor av antenner som samverkar. Det kan rullas ut i dag, med 4g, och när marknaden är mogen kan vi mjukvaru-ändra för att få en 5g-carrier istället.

En avgörande komponent för varje mobilnät är tillgången på spektrum. Med 5g kommer radiotrafiken att färdas längs högre frekvenser än tidigare, som på mellanbanden mellan 3,5 gigahertz och 4,9 gigahertz. Post- och telestyrelsen har nyligen utannonserat att de nu kan erbjuda 3,5 gigahertz i Stockholmsområdet.

Men att allokera utrymme på millimeterbanden mellan 28 och 39 gigahertz kommer att bli minst lika viktigt. På så höga frekvenser är radiovågorna korta, men Ericsson har utvecklat teknik för att försäkra sig om att trafiken når dit den ska.

Fördelen med millimeterfrekvenser är bland annat att man kan uppnå extremt korta svarstider. Under Mobile World Congress i Barcelona demonstrerade Ericsson, via sin monters eget 5g-nät, en fördröjning på strax över tre millisekunder. Korta svarstider är en avgörande egenskap för den kritiska maskinkommunikation 5g ska kunna erbjuda.

– Traditionellt sett har man märkt att täckningen blir ganska mycket sämre när du går upp i frekvens. Men nu har vi tagit tekniksprång med massive mimo, massiv multiantennteknik. Tittar man på 3,5-gigahertzbanden introducerar vi produkter som 64 stycken sänd- och mottagarantenner. Då kan man bilda väldigt starka strålar som gör att man får en mycket högre signalstyrka och att man filtrerar bort all störning runtomkring. Och i väldigt stor utsträckning kan man då kompensera för skillnaden i täckning.

En del bedömare ser med misstänksamhet på hur väl millimeterbanden kommer att fungera med tanke på utmaningarna med att transportera trafik så högt upp. Så kallad fixed wireless access, eller fast trådlös tillgång, gör det enklare eftersom rörligheten är tagen ur ekvationen, men David Hammarwall uppger att Ericsson också har stöd för full mobilitet på millimeterbanden.

– Pocket routers kommer, det kommer att finnas i smartphone-mobiler. Vi har redan kört millimetervågor tidigt i testbäddar och nu i våra förkommersiella lösningar. Vi får väldigt god prestanda på 28 millimeter.

Faktum är att det 28-gigahertzband Ericsson använde i sin monter passerade en mobil terminal. Den satt på en robot som åkte omkring på mässgolvet. Och under OS i Sydkorea lät de en bil koppla upp sig mot millimeterbandet.

– Där var det överlämningar mellan olika noder och vi kunde visa väldigt bra prestanda.

– Men när man bygger ett nät så tittar man inte bara på en frekvens i isolation, utan på hela nätverket. Det är både lowbands, sedan har du kanske rullat ut i ett 1800- och ett 2100-band. Du kan ha rullat ut i 3,5 ghz-bandet och i 28 ghz. Det betyder att hela det här nätverket samverkar. Det är bara att man måste vara lite smart med att allokera rätt användare till rätt band.

En omtalad egenskap 5g-tekniken ska kunna erbjuda är det telekombolagen kallar network slicing. Genom att avsätta en skiva av nätverket kan man på just det avgränsade området garantera en viss kapacitet, som aldrig blir lägre än de gränsvärden kunden angett.

– Vissa användarfall behöver absolut ingen datatakt, men de behöver väldigt kort fördröjning. För andra är det helt okritiskt med fördröjning. Då kan man optimera olika skivor för de villkoren. Det gäller även om man tittar på ett helt nätverk: om du behöver väldigt hög robusthet, då kan man ha det på lite lägre band för att hantera den mobiliteten. Medan ett användarfall som behöver väldigt hög datatakt kan tryckas upp till de lite högre banden där har man mycket mer bandbredd.

På tal om robusthet så ägnar Ericsson mycket tid och kraft och resurser åt artificiell intelligens. Ericssons ai har fått i uppgift att ”optimera mobilitetsbeslut”. Den spanar efter tecken på att det är dags lämna över till en ny cell redan innan prestandan hunnit sjunka.

– Vi introducerar artificiell intelligens i våra nätverk redan under det här året. Vi har ai-teknik där vi proaktivt kan förutse när det är dags att ta ett beslut, innan man når en nivå där prestandan har blivit väldigt låg. Det blir en rejäl minskning av handovertiden.

Nokia och Huawei är två starka konkurrenter. Hur står ni er mot dem?

– Jag tycker vi är oerhört välpositionerade. Vi har kunnat gå ut och säga att våra produkter ända sedan 2015 faktiskt redan är 5g-redo. Det betyder att alla nya produkter som vi rullar ut med Ericsson Radio System kommer att kunna köra 5g-mjukvara, att du kommer att kunna starta en 5g-tjänst. Det är unikt att ha så framtidssäkrade produkter.

David Hammarwall

Ålder: 40.

Yrke: Chef för Ericssons 5g-produkter.

Bakgrund: Doktorerade i telekommunikation vid KTH 2007. Började kort därefter på Ericsson Research och har sedan dess bland annat varit produktchef för 2g och 3g, samt arbetat med strategier för mobilt internet of things.

Peter Ottsjö

Mer om: Ericsson 5g

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt