Ericsson startar öppet labb: ”Testa gränserna för 5g-uppkopplingar”

2021-03-31 11:45  
Ericsson Open Lab finns rent fysiskt i Ottawa, Kanada Foto: Ericsson

Nu öppnar telekombolaget Ericsson ett fysiskt labb med fokus på teknik för 5g RAN – radioaccessnätverk. Ericsson Open Lab är tillgänglig för kunder men även för konkurrenter.

Satsningen ligger i linje med Ericssons ökade fokus på öppenhet och som i dag återspeglas genom satsningar som innovationsmötesplatsen Ericsson Garage och inkubatorn Ericsson One.

Rent fysiskt finns Ericsson Open Lab i Ottawa, Kanada, där bolaget i dag har stora delar av sin expertis på molnbaserade radioaccessnätverk. Där finns idag 5g-spektrum tillgängligt för test och utveckling, såväl för inomhus- som utomhusbruk.

Läs mer: Tunga industriaktörer öppnar gemensamt ai-labb i Göteborg

Labbet ska möjliggöra samarbete som både kompletterar befintliga RAN-lösningar och som kan bidra till nya innovationer.

– Vi har skapat detta samarbete för att utveckla arkitekturer och gemensamma driftsstandarder som kompletterar befintlig 5g-klar teknik. Detta initiativ kommer att hjälpa till att testa gränserna för 5g-uppkopplingar i nära samarbete med operatörer och företagskunder globalt, då branschen fortsätter att anta mer öppna arkitekturer, säger Fredrik Jejdling, vice vd och chef för affärsområdet Networks, i ett pressmeddelande.

Minskar behovet av specialutvecklad hårdvara

Fokus kommer initialt att vara på Cloud RAN, en satsning som Ericsson lanserade i höstas och som bland annat innebär att beräkningsintensiva delar av radionätets mjukvara är molnbaserade. På så sätt kan man minska behovet av specialutvecklad hårdvara och istället använda standardservrar i vanliga serverhallar.

Läs mer: Ericssons första 5g-prognos: Ser tusentals miljarder i spåkulan

Några av de aktörer som Ericsson initialt involverar i satsningen på Open Lab är tjänsteleverantörer såsom KDDI, Ooredoo, Orange, Softbank och Turkcell samt ekosystempartners i form av Intel, NVIDIA, Red Hat och Wind River.

Läs mer: Här är hemlighetsfulla satsningen Ericsson Silicon

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt