Ericsson igång med hajpade 5g-tekniken network slicing

2021-01-28 16:51  
Foto: Grafik Jonas Askergren

Med sin senaste produkt börjar svenska telekombolaget Ericsson komma ikapp 5g-hajpen. Det är en kommersiell version av den så upphaussade funktionen network slicing. 

Begreppet network slicing, som är en av de egenskaper som skiljer 5g från äldre mobilnätstandarder, innebär att exempelvis en operatör kan dela upp nätverket i skivor. Varje skiva kan kravställas - bland annat med en garanterad datatakt, kapacitet eller fördröjning - utifrån kundens behov. 

– Det här ger tjänsteleverantörer den differentiering och garanterade prestanda som behövs för att 5g-investeringar ska generera intäkter, med hjälp av många olika tillämpningar, säger Per Narvinger, chef för nätverksprodukter på Ericsson. 

Det Ericsson har gjort mer specifikt är en lösning som medger nätverksskivning på ran, radioaccessnätverket. Där ingår även funktionalitet för orkestrering och garanterad tjänstekvalitet. Men för att network slicing ska bli användbart krävs att skivan av nätverket sträcker sig från ändpunkt till ändpunkt. Funktionen är dock standardiserad av 3GPP vilket innebär att Ericssons lösning är kompatibel med konkurrenternas lösningar på det här området.

Läs mer: Därför vill Ericsson ha 5g-hjälp av Nvidia

En fiffig sak är ett Ericssons nätverksskivor är dynamiska och kan allokera resurser varje millisekund. I det fall behovet av exempelvis kapacitet sjunker i en skiva kan kapaciteten fördelas till det övriga nätverket. 

Det svenska bolaget tror att augmented reality, virtual reality, streaming av dataspel, smarta fabriker och smart sjukvård kan dra vinning av nätverksskivor. 

Vilka kunder som har börjat använda Ericssons lösning framgår inte, men i ett pressmeddelande uttalar sig representanter för operatörerna KDDI (Japan) och Swisscom (Schweiz).

Läs mer: Vill du veta allt om 5g? Här är jätteguiden

Mark Düsener på Swisscom kallar det Ericsson gjort för 5g-teknikens nästa steg. 

– Ran-slicing är nyckeln till garanterad prestanda. Med effektiv delning av nätverksresurser över olika skivor så kommer vi att kunna erbjuda kommunikation för olika typer av 5g-applikationer. 

Sedan tidigare är Nokia igång med network slicing, något som Ny Teknik berättade om för ett år sedan. 

Peter Ottsjö

Mer om: Ericsson 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt