Efter kollapsen – hela vindkraftsparken tas ur drift

2021-01-16 10:35  
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Samtliga 16 vindkraftverk i parken i Jörn stängs av efter att en utredning visat en felkonstruerad infästning. Globalt stänger tillverkaren Vestas av 150 vindkraftverk av samma typ.

Ett vindkraftverk kollapsade i november i fjol i parken Aldemyrberget, norr om Jörn, i Skellefteå kommun. Nu har orsaken till haveriet undersöks och företaget WPD Onshore som driver verksamheten tvingas ta samtliga vindkraftverk i parken ur drift, rapporterar Norran.

Enligt företaget orsakades olyckan av att ett blad lossnade från turbinen vilket gjorde att turbinen destabiliserades varpå tornet gav vika.

Läs mer: 230 meter högt vindkraftverk kollapsade i Sverige

Bladet lossnade på grund av att en infästning var felkonstruerad. Felet har uppstått på en specifik tillverkningsomgång och samma defekt finns på samtliga enheter, varför de 16 vindkraftverken fått tas ur drift.

När olyckan inträffade uttalade sig Maria Röske, WPD:s vd, till TT och antog att något konstruktionsfel kunde ligga bakom haveriet.

Vestas stänger av 150 vindkraftverk i världen

Vindkraftverken i parken Aldermyrberget är levererade av tillverkaren Vestas. Företaget meddelade på fredagen att man globalt stänger av 150 vindkraftverk av samma typ, V150 (4, 4.2, 4.3 MW), som har ett eller två rotorblad med samma slags infästning som det kollapsade verket. Det skriver nyhetssajten Renews.bz.

”Vi vidtar nu åtgärder för att minimera avbrotten för drift och installationer av vindkraftsturbiner. Vi undersöker flera möjliga metoder för att ersätta de aktuella infästningarna” meddelar Vestas enligt artikeln.

I förra veckan lossnade och föll ett rotorblad på ett vindkraftverk i Finland som var av samma typ. Rotorbladet skulle bytas ut, som en följd av utredningen efter olyckan i Aldermyrberget, och föll då till marken. Vindkraftverket stod stilla vid olyckan. Vestas ska nu undersöka även den händelsen.

Tidigare olyckor

2015 välte ett vindkraftverk från Vestas söder om Vetlanda. Statens haverikommission utredde händelsen och kom med sin rapport två år senare.

Vid flera tillfällen har rotorblad lossnat från vindkraftverk. I maj rasade delar av ett vindkraftverk i Ersträsk utanför Piteå ned.

Statens haverikommission utreder inte olyckan i Aldermyrberget.

TT / Ny Teknik

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt