Deras solkartor ska ge bättre prognos för ditt hustak

2021-11-08 13:21  
Nelson Sommerfeldt är forskare vid avdelningen Energiteknik på KTH. Foto: KTH

Enligt Nelson Sommerfeldt levererar beräkningstjänster för solceller ofta glädjekalkyler. Nu har KTH-forskaren bidragit till nya solkartor som ska ge en korrekt prognos för ditt hustak.

Vad kan du förvänta dig av solpaneler på ditt hustak och hur många år skulle det dröja innan elleveransen har täckt investeringskostnaden? Kommunerna erbjuder solkartor, men informationen är som regel begränsad till hur mycket solstrålning som faller på ditt tak.

På nätet finns en rad beräkningstjänster som säger sig ge en mer exakt information. Men Nelson Sommerfeldt, KTH-forskare vid avdelningen Energiteknik, beskriver det som lite av vilda västern. 

– Om man jämför vad modeller förutspår med vad systemen faktiskt producerar så finns det ett stort glapp där. Vi försöker ta oss förbi detta, för att inte låta industrin komma med vidlyftiga löften som de sedan inte kan hålla, säger Nelson Sommerfeldt till Ny Teknik.

Läs mer: Få länder klarar klimatmål om förnybar energi

Han anser att de löften som ibland ges är rena fantasier.

– Jag ser allt mer förväntningar kring att systemet ska betala igen investeringen på sju eller åtta år, vilket är väldigt korta tidsperioder. Det är jättebra att det finns ett stort intresse för solceller, men en del av mig oroas av att förväntningarna blir uppblåsta och att leverantörerna frestas att göra beräkningar som får köparna att tro på de här kalkylerna, säger han.

Risk att solceller betraktas som oseriöst

Nelson Sommerfeldt ser en risk för att felaktiga löften kan ge en långsiktig skada, där missnöjda konsumenter leder till att solceller betraktas som en oseriös marknad. Det problemet drabbade exempelvis marknaden för solvärmesystem i USA på 1970-talet. Då flockades aktörerna till den lukrativa branschen. Högtflygande löften gav dock många besvikna kunder, vilket fick marknaden att kollapsa.

– Ekonomiskt ska solceller i Sverige inte kunna matcha samma system i exempelvis Spanien, säger han.   

Men nu har Nelson Sommerfeldt bidragit till ett första steg mot att ge konsumenterna en korrekt och lättillgänglig information. Tillsammans med två företag har man tagit fram beräkningsverktyg som är väldigt enkla att använda. De utvecklade nya modeller för maskininlärning som kan förutspå förbrukningen och hur mycket solel som faktiskt går in i byggnaden kontra det som säljs till nätet.

Utgångspunkten är dock Nelson Sommerfeldts grundläggande forskning samt hans projektsamarbete med Ida Lamoine vid Beteendelabbet. För bolaget Tyréns och deras Sunengine har man utgått från en Monte Carlo-metod. Där täcks nästan alla tänkbara scenarion och resultat in i analysen av 15 000 simuleringar. Vid lanseringen täcker Tyéns kartor Malmö, Göteborg, Södertälje och Huddinge.

– Det enda som användaren behöver bidra med är sin adress och hur mycket energi de gör av med. Det är väldigt enkelt jämfört med många av de verktyg som finns därute, säger Nelson Sommerfeldt.

Läs mer: Dansk vindkraft lockar USA – ska leverera 2,1 gigawatt

Det andra företaget är Karlstad Energi, med en lokal karta där användaren kan dra i reglage och enkelt lägga in olika värden.

– Du kan få ett erbjudande från en leverantör och sedan gå till kartan för att ganska enkelt jämföra resultaten mot de från leverantören, säger Nelson Sommerfeldt.

John Edgren

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt