Deras nya skruvar halverar störande ljudvolymer

2019-11-11 11:25  

Akoustos AB i Höllviken har utvecklat en skruv som fångar upp 87 procent av ljudeffekten som tränger genom väggar och tak. Tekniken ska spara material och byggtid och ge ökad lokalyta.

Störande ljud i byggnader förebyggs vanligtvis genom att man gör väggar och bjälklag tjockare, att man ökar mängden isolering, att man monterar fler gipsskivor, eller bygger två väggar intill varandra. Detta ökar förstås materialåtgången och byggtiden, och minskar boendeytan.

Akoustos har utvecklat och patenterat en ljudabsorberande skruv, som ska lösa problem med störande ljud på ett enklare och mer kostnadseffektivt sätt.

– Väldigt enkelt uttryckt, så delar man en skruv på mitten och sätter dit en vanlig stålfjäder. I monterat läge skapar den ett litet fjädrande avstånd mellan regeln och vägg- eller takskivan. Belastningen hänger på fjädern istället för direkt på skruvskallen, så ljudet leds inte igenom skruven på det vanliga sättet, säger Håkan Wernersson, tekniskt ansvarig på Akoustos.

Kan spara material och tid

Att ersätta standardskruvar i en vägg med den nya ljudskruven, ger enligt Akoustos mätningar – genomförda i ljudlaboratorium hos forskningsinstitutet Rise – en minskning av ljudnivån med nio decibel. Det uppges motsvara en ljudeffektminskning med 87 procent, vilket för ett mänskligt öra upplevs som en halvering av ljudvolymen.

Med denna teknik ska man spara material och tid, jämfört med att åstadkomma samma ljuddämpning med vanliga byggmetoder.

– Dessutom kan man med ljudskruven frigöra dyrbar golvyta, eftersom de ljudisolerade väggarna kan göras tunnare i jämförelse med redan etablerade metoder, säger Håkan Wernersson.

Enligt Akoustos kan ljudskruven också bidra till ett grönare byggande. Detta eftersom det med traditionella metoder ofta är svårt att lösa ljudproblematiken, när man växlar från tunga miljöbelastande betongstommar till lättare konstruktioner i trä. Ljudskruven möjliggör även prefabricering av ljudisolerade vägg- och takelement.

Läs mer: Ny svensk skruv krävde 1,6 miljoner tester

Som koncept är den ljudabsorberande skruven färdigutvecklad och validerad.

– Den första permanenta installationen har precis färdigställts, i en frisersalong i Lund. Men där återstår ännu att genomföra decibelmätningar, säger Håkan Wernersson.

Akoustos söker nu affärspartners för regional och global kommersialisering, och även för vidareutveckling av skruvvarianter för nya tillämpningar.

Var ser ni den största potentialen för er ljudskruv?

– Överallt där det finns ljudkrav, som i lägenhetsavskiljande väggar och tak. Men även i enfamiljshus där regelverken inte ställer några krav, men där man kanske ändå önskar en bättre ljudmiljö, och med enkla medel kan få det. Och vi tror mycket på det lättare byggandet med trästomme, det kommer mer och mer i flera länder, säger Håkan Wernersson.

Fakta Akoustos AB

Akoustos AB grundades 2011 och har sitt säte i skånska Höllviken. Affärsidén är att utveckla smarta lösningar mot vibrationer och oljud. Företaget ägs och drivs av vd Raimo Issal (doktor i företagsekonomi) och tekniske chefen Håkan Wernersson (doktor i strukturmekanik).

Utvecklingsarbetet har fått finansiellt stöd från Vinnova och Innovation Skåne.

Ljudskruven är patenterad i ett flertal länder i Europa, Nordamerika och Asien, och begränsad produktion pågår i Sverige och Taiwan.

Tommy Harnesk

Mer om: Skruv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt