De vill göra radioaktiva diamantbatterier av kärnavfall

2020-09-01 13:23  
Den typ av batterier som bolaget vill producera kallas för betavoltaiska och alstrar energi från betastrålning. (arkivbild) Foto: TT

Om tekniken fungerar kan batterierna få en livslängd på tusentals år. De kan användas för att driva sensorer och annan strömsnål utrustning på avlägsna platser.

Det nystartade brittiska bolaget Arkenlight har satt som ambition att lansera batterier av återvunnet kärnbränsle på marknaden redan 2024. Det rapporterar Wired.

Bakom bolaget står två forskare i materialvetenskap vid universitetet i Bristol, Tom Scott och Neil Fox. De presenterade sin vision om radioaktiva diamantbatterier 2016 och nu ska tekniken kommersialiseras i startupbolaget.

Den typ av batterier som bolaget vill producera kallas för betavoltaiska och alstrar energi från betastrålning. Tekniken bäddar inte för några kraftfulla batterier, istället är fördelen att de kan generera små mängder elektricitet över mycket lång tid. I teorin kan batterierna fungera i tusentals år.

Tanken är därför inte att driva mobiltelefoner eller elbilar utan exempelvis sensorer och sändare som finns på platser där det är svårt eller farligt att byta batterier. När betavoltaiska batterier uppfanns på 1970-talet användes de bland annat i vissa pacemakers innan litiumbatterierna tog över.

Läs mer: De kan printa solceller med bläckstråleskrivare

Satelliter och brandvarnare

En variant av forskarnas batterier har exempelvis använts för att driva sensorer som placerats ut vid Strombolivulkanen i Italien. En annan tillämpning som nämns är ombord på satelliter. Arkenlights vd Morgan Boardman säger till Wired att bolaget fått ett utvecklingskontrakt från den europeiska rymdmyndigheten ESA som går ut på att utveckla diamantbatterier som skulle kunna användas för att driva en slags transpondrar ombord på satelliter.

Men på lång sikt finns också ambition om att batteritekniken kan användas för mer konsumentnära produkter.

– Du kommer att byta ut ditt brandlarm långt innan du behöver byta ut batteriet, säger Arkenlighs vd Morgan Boardman till Wired.

Läs mer: Teslabatterierna räddade elnätet vid jätteavbrottet

Ska inte vara farliga

Att plocka in radioaktiva batterier i hemmet kanske låter farligt, men strålningen från ett betavoltaiskt batteri ska inte vara någon riskfaktor. Betastrålning stoppas lätt av kringgärdande material.

– I vanliga fall räcker batteriets hölje för att helt förhindra utsläpp, säger Lance Hubbard som är materialvetare vid Pacific Northwest National Laboratory och inte har någon koppling till Arkenlight, till Wired.

– Det här är ett jättebra alternativ när det bara behövs lite ström – vi talar mikrowatt eller till och med pikowatt, fortsätter han.

Själva batterierna består av labbodlade diamanter av kolisotopen kol-14, samma som används för att datera exempelvis fossiler.

En tänkbar källa till kol-14 är att använd sig av uttjänt kärnbränsle. Isotopen bildas som en biprodukt i grafitmodererade kärnkraftverk. Tidigare i år inledde forskarna bakom Arkenlight ett samarbete med den brittiska kärnenergimyndigheten för att se om de kan utvinna kol-14 ur använd grafit.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt