De tar upp kampen om solid state-batterier – ger hopp om högre energitäthet

2021-08-26 12:30  

Sju brittiska organisationer slår sig samman för att utveckla solid state-batterier för elfordon. Bland aktörerna ingår tunga namn som katodmaterialtillverkaren Johnson Matthey och Oxfords universitet.

Tillsammans siktar de sju aktörerna på att bygga en anläggning för att utveckla prototyper av solid state-batterier samt tekniker för massproduktion av dessa.

Solid state är beteckningen för battericeller med fast elektrolyt. De litiumjonbatterier som finns i dagens elfordon har blöt eller gelformad elektrolyt.

Batterier med fast elektrolyt har länge rymt förhoppningar om högre energitäthet, vilket skulle ge elbilar längre räckvidd, och mindre risk för brand. Flera biltillverkare, bland annat Ford och BMW, har meddelat att de genomför olika satsningar på batteritypen.

Grafik: Jonas Askergren/Ny Teknik

Svårigheten med tekniken handlar om att få god kontakt mellan elektrod och elektrolyt, samt se till att battericellerna blir stabila och inte bryts ned för snabbt.

Läs mer: Framsteg för Quantumscapes lovande batteriteknik: ”Imponerande”

Sju brittiska aktörer – första etappen klar 2023

De sju brittiska aktörerna som nu slår sig samman är förutom Johnson Matthey och Oxforduniversitetet även Faradayinstitutet, Britishvolt, maskintillverkaren E+R (Emerson & Renwick), UK Battery Industrialisation Centre och WMG High Value Manufacturing Catapult.

Britishvolt satsar på att få igång batteritillverkning i norra England och leddes tidigare av svenske Lars Carlström, som dock hoppade av företaget ganska tidigt.

Illustration av Britishvolts framtida batterifabrik. Foto: Britishvolt

Företagets plan är att bygga en fabrik i Northumberland i tre etapper, där den första etappen ska vara klar 2023. När alla tre etapper är klara, mot slutet av 2027, ska tillverkningen omfatta batterier med 30 GWh i samlad energilagringskapacitet.

Enligt tidningen Autonews är det den sista etappens byggnad som ska hysa solid state-tillverkning.

Läs mer: Northvolts väg mot att bli en batterijätte

Även svenska Northvolt har sneglat på solid state-batterier. Redan 2019 sa vd Peter Carlsson att förberedelser hade gjorts för ett sådant teknikskifte, genom att några personer som var specialiserade på fast elektrolyt hade rekryterats, samt att ett utrymme i anläggningen i Västerås hade öronmärkts för sådan produktion.

– Vi vill absolut vara med i det racet, sa han då.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt