De ska utveckla Göteborgs nya skolplattform

2021-06-11 11:30  

Nej, Göteborgs kritiserade skolplattform Hjärntorget ska inte läggas ner, men däremot ska lärodelen i plattformen bytas nu – och nu är det klart vilka som har fått kontraktet.

Att utveckla skolplattformar för användare i Sveriges storstäder har sina utmaningar. I Stockholm har staden genom polisanmälningar och omprogrammering av anrop försökt att utestänga entreprenörer som vill skapa egenutvecklade, bättre alternativ till plattformens egna gränssnitt.

Även i Göteborg har kritiken haglat genom åren mot stadens skolplattform Hjärntorget. Ny Tekniks Simon Campanello är en av många som har varit frustrerade, och kritiken resulterade i ett beslut att lägga ner Hjärntorget.

Någon nedläggning är dock inte aktuell just nu, men däremot ska lärodelen i plattformen bytas ut. Lärodelen, även kallat LMS, heter i dagsläget Ping Pong Classic och är ett system för e-learning och stöder bland annat digitala klassrum. Planen är att Ping Pong ska pensioneras under 2022, då det nya systemet införs skarpt i hela staden.

Unikum och Vklass får kontrakten med Göteborgs stad

Upphandlingen är nu klar och det blir företaget Unikum som får ta hand om lärodelen för förskolan i Göteborg, medan bolaget Vklass får ta hand om motsvarande del för grundskola, gymnasium och vuxenutbildning. Den här gången hoppas stadens representanter att de 130 000 användarna kommer att vara mer nöjda med bland annat användargränssnittet.

– Vi har gjort omfattande utvärderingstester där olika användargrupper har fått testa och utvärdera de olika lösningarna, säger Per Wikström.

I Hjärntorget ingår även Skola 24, Google Workspace for Education (GSFE) samt några andra tjänster – men det är alltså inte dem som den nu aktuella upphandlingen omfattar.

Kan få ett nytt namn efter nya upphandlingen

Att namnet Hjärntorget främst associeras med just lärodelen är dock ett kommunikationsproblem, enligt Per Wikström, digitaliseringschef på grundskoleförvaltningen i Göteborg.

– I projektet diskuteras om vi ska byta namn till något helt annat så att inte begrepp som ”Nya hjärntorget” eller liknande blir förankrat. Detta är dock inte ännu bestämt, säger Per Wikström till Ny Teknik.

Anders Frick

Mer om: Göteborg Skola

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt