Konkurrensen i bilindustrin är stenhård. Det krävs mycket pengar och uthållighet för att lyckas – och inte ens när man kommit i gång rejält är det säkert att man går plus.
”Måste få ordning på kostnaderna”
När Tesla lanserade Model 3 och skulle skala upp fick man smaka på problemen större produktion kan ge. ”Produktionshelvetet” kallade Elon Musk det hela, och det gav honom hel del gråa hår.

Att få ordning på produktionen och kostnaderna var det som fick Tesla på rätt köl. I en intervju med Tesla Owners Silicion Valley säger Elon Musk att om inte konkurrenterna får ordning på detta snabbt, riskerar bolagen att gå om intet.
– Om inte något markant händer med Rivian och Lucid kommer båda gå i konkurs. […] Jag hoppas att de kan komma på något, men om de inte lyckas minska sina kostnader markant har de stora problem och lär hamna på bilkyrkogården precis som alla andra förutom Tesla och Ford, säger han.
Konkurrenten höjer priserna
Höga omkostnader är sällan en väg till framgång. Särskilt i Rivians fall är det problematiskt eftersom de går med förlust för varje såld bil.

Bara under första kvartalet i år hade bolaget ett minusresultat på motsvarande 16 miljarder kronor. Rivian har delvis försökt råda bot på med höjda priser – vilket dock är inte är rätt väg enligt Elon.
– Även om du vrider attraktiviteten i en produkt till oändligheten, har folk inte råd – så kan de inte köpa den. Därför måste du balansera produktvärde med överkomligt pris.
Musk sågar subventioner
Även om Rivian gör förlust just nu, har man inte tomt på kontot. Företaget har både Amazon och Ford i ryggen, och enligt uppgifter har bolaget över 150 miljarder i kassakistan för att kunna förverkliga sina framtidsplaner.

I intervjun berör Elon Musk även flera andra ämnen. Bland annat lyfter entreprenören gladeligen att Tesla är fortsatt starkt, fast att bolaget inte längre ges skattesubventioner i USA.
– Tesla är framgångsrika, trots att våra konkurrenter har en så pass stor skattefördel. Om man helt tog bort skattesubventioner, då skulle Teslas marknadsposition förbättras markant, säger han.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.