Därför köper amerikansk-brittisk it-jätte skånska Fossid

2021-05-12 11:15  

Cybersäkerhetsföretaget Snyk köper upp svenska Fossid – ett bolag som var med på Ny Tekniks 33-lista 2019 som ett av Sveriges bästa teknikstartups.

Köpet gör att Snyk framöver kan integrera Fossids teknik för öppen källkod i sina egna lösningar.Det skriver Sydsvenskan, som var först med nyheten.

Skånska Fossid är inriktade mot öppen källkod och har tagit fram verktyg som hjälper användare att få insikt och kontroll över sin kodbas och licenser. Dessutom identifierar bolaget säkerhetsrisker samt erbjuder särskilda granskningstjänster, något som har blivit populärt i förvärvsprocesser. På kundlistan finns bland annat bolag som Ericsson, Bosch och Tencent.

Hemligheten är en egenutvecklad och patenterad databaslösning där alla projekt är sökbara – till skillnad från konkurrenterna som tvingas välja en begränsad mängd.

– Man kan säga att konkurrenterna indexerar de viktigaste öppen källkod-projekten, men vi kan hantera alla data i de här 80-90 miljoner projekten, sa Oskar Swirtun, vd och medgrundare, till Ny Tekniks Simon Campanello i samband med bolagets placering på 33-listan för två år sedan.

Läs mer: Fossid gör det enklare och säkrare att använda öppen källkod

Fossid är sedan starten 2016 helt självfinansierade och nådde förra året en omsättning på nästan 44 miljoner kronor. Huvudkontoret ligger i Malmö och bolaget har i dagsläget 34 anställda.

– Min förhoppning är att vi ska kunna dubbla det inom ett år. Det finns stor potential för företaget att fortsätta växa, säger Oskar Swirtun till Sydsvenskan och tillägger att de nya ägarna har sett att just Malmöregionen är en bra plats för mjukvarubolag att rekrytera rätt kompetens.

Avslöjar inte storleken på affären

Han får inte avslöja några summor eller andra detaljer kring affären, men enligt Sydsvenskan kommer uppköpet på sikt leda till att bolagets produkter integreras i Snyks lösningar.

Läs mer: Karta: Här finns Sveriges mest lovande startups – vinnarna på 33-listan 2019

Snyk genomförde nyligen en kapitalresningsrunda och tog då in 300 miljoner dollar för att kunna växa – enligt Techcrunch sannolikt inför en kommande börsnotering av bolaget.

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt