”Därför kommer jag inte byta ut min laptop mot en Ipad Pro”

2018-12-21 11:02  

Nya Ipad Pro är marknadens bästa surfplatta. Men det räcker ändå inte för att jag ska pensionera min laptop, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

”Mer än en dator” – Apple lovar onekligen stort med nya Ipad Pro. Målet är ambitiöst, men följer en väntad utveckling. När den första Ipaden kom 2010 hoppades Apple på att både skapa och samtidigt fylla ett tomrum mellan dåtidens smarta mobiler, med betydligt mindre skärmar än dagens, och datorerna. Men i takt med att mobilerna har blivit allt större och bättre, har surfplattforna förlorat en ansenlig del av sin forna dragningskraft. När det gäller privat bruk är smarta mobiler numera den prima användarplattformen för de flesta vuxna svenskar.

Nu försöker Apple i stället att locka laptop-användarna att välja en Ipad för en ny bärbar dator.

För det finns ett område där bärbara och stationära datorer fortfarande regerar: på jobbet. När den första Ipad Pro lanserades 2015 ville Apple att Pro-ändelsen i modellnamnet skulle skicka ut ett tydligt budskap. Det här är ett professionellt arbetsredskap, ingen nöjesmaskin.

Tre år senare har Apple släppt sin vassaste, kraftfullaste och mest kompletta surfplatta någonsin. Ändå är Ipad Pro ett misslyckande.

Det kanske låter hårt. Och det ska sägas att Apples nya platta är riktigt bra på flera viktiga fronter. I och med årets upplaga av Ipad Pro har Apple dessutom infört ett gäng intressanta nyheter som gör att den skiljer sig radikalt från tidigare modeller.

”Fantastisk byggkvalitet”

Den mest iögonfallande uppdateringen är att skärmen numera tar upp en betydligt större del av framsidan. Det är fortfarande en bit kvar till telefonernas skärmar som täcker nästan hela fronten, men Apple har ändå lyckats timmar bort en betydande del av den döda yta som har funnits runt skärmen på tidigare Ipad-modeller. För att kunna göra det var Apple tvunget att offra något: Den klassiska hemknappen med inbyggd fingeravtrycksensor.

För att logga in på Ipad Pro används istället Apples face id-teknik, som bygger på ansiktsigenkänning där en 3d-dimensionell bild av användarens ansikte låser upp systemet. Det är egentligen ett naturligt steg för Apple att ta. Face id-tekniken finns redan i flera Iphone-modeller, och är enkel att använda samt tillräckligt stabil. För de situationer där tekniken sviker – ofta när belysningen i rummet är för dålig – går det att använda en pinkod för att låsa upp surfplattan.

En annan följd av att hemknappen har tagits bort är det att man numera måste förlita sig på en uppsättning handgester för att till exempel växla mellan öppnade appar och tillbaka till hemskärmen på Ipad Pro. Efter ett tag känns gesterna intuitiva att använda, men det krävs i ärlighetens namn en del träning. När de väl sitter känns upplägget med att ha en dedikerad hemknapp ruskigt föråldrat.

När nya Ipad Pro lanserades i november gjorde Apples pr-apparat en stor grej av det nya chippet A12X som finns i surfplattan. Kretsen påstods vara snabbare än 92 procent av alla bärbara datorer på marknaden, och ska ha en grafikprestanda som motsvarar den i spelmaskinen Xbox One, enligt Apple. Vad kan vi då konstatera efter vårt test? Ipad Pro är helt klart ett prestandamonster, och levererar därefter. Med en åttakärnig CPU, sjukärnig GPU och 4/6 gigabyte i arbetsminne kan Ipad Pro ta sig de flesta arbetsuppgifter utan besvär. Det gäller exempelvis redigeringen av superhögupplöst filmmaterial i 4K eller stora bildfiler.

Så, om den här surfplattan är snabbare än allt annat på marknaden – vad är det då som Apple har misslyckats med? Flera viktiga saker, skulle jag säga. För det första känns Ipad Pro relativt vingklippt utan dyra, dyra tillbehör i form av ett tangentbord och en smart panna (som i praktiken fungerar som en muspekare). För att Ipad Pro ska bli en laptop-utmanare på riktigt behöver man alltså addera drygt 3 000 kronor till de åtskilliga tusenlappar som man betalar för själva surfplattan. Bara det drar ner på betyget.

”Prestanda är inte allt”

För det andra – och det är egentligen den springande punkten: Snabbhet inte allt. Prestanda är självklart nödvändigt för professionella användare. Att påstå något annat vore löjligt. Problemet med Ipad Pro handlar snarare om att operativsystemet Ios inte klarar av att matcha, eller bräcka, det arbetsflöde som man kan ha på en stationär eller bärbar dator.

Visst, det går att köra flera Ipad-appar öppna intill varandra samtidigt på skärmen. Men det känns mer störande än effektivitetsökande. För att arbetsflödet ska bli så effektivt som möjligt krävs det att man ska kunna växla mellan olika program, fönster och tabbar på smidigt och snabbt sätt – precis som på en dator.

Men trots Ipad Pro har stöd för att smarta kortkommandon på tangentbordet, exempelvis för att snabbt kunna växla mellan program, känns det som surfplattan är som absolut bäst för den som vill koncentrera sig på en arbetsuppgift åt gången. Och det kanske är bra – många av oss skulle nog må bra av att trappa ner på arbetstempot och multitaskandet. Men det är knappast Apples avsikt.

Ipad Pro är en strålande surfplatta. Men det är en lång väg kvar innan jag kommer att pensionera min laptop till förmån för Apples platta. För det krävs förmodligen att Apple klipper banden till Ios och låter Ipad Pro bli en slags hybridmaskin som lever och verkar i gränslandet mellan en surfplatta och dator. Låter det bekant? Det beror på att Microsoft, Apples gamla ärkefiende, har lyckats riktigt bra med just det konceptet i och med sina Surface-enheter.

Fem frågor om Ipad Pro

# Jag har en Ipad med några år på nacken. Är det värt att byta upp sig?

Har du en padda som är mer än två år kan det absolut vara läge. Men det beror också vad du vill kunna använda din platta till. Ipad Pro är framför allt tänkt som en arbetsmaskin, och om du främst vill kunna surfa på nätet och kolla på Netflix finns det billigare alternativ.

# Hur är batteritiden?

Utmärkt! Ipad Pro har ett rejält batteri med en kapacitet på 9720 mAh. Det gör att den klarar av åtskilliga timmar av webbsurf, spel och arbete innan laddsladden måste tas fram.

# På tal om det. Har Apple byt ut den gamla Lightningkontakten?

Ja, det stämmer. För Ipad Pro är det istället usb-c som gäller. Enligt Apple ska det göra det enklare att koppla vissa tillbehör, som en minneskortläsare exempel, till plattan. Men det betyder också att du inte längre kan använda en gammal Ipad-laddkontakt eller din Iphone-kabel för att tanka batteriet på Ipad Pro.

# Hur användbar är Apple Pencil egentligen?

Pennan tillför en hel del, även för dem som inte planerar att använda den i ritprogram. Apple Pencil är det närmaste man kommer en datormus på Ipad Pro, vilket är praktiskt om du vill arbeta med surfplattan. Men pennan är också riktigt dyr (cirka 1 500 kronor).

# Hur bra är Ipad Pro att spela på?

Om du gillar mobilspel och Ios är din favoritplattform är Ipad Pro ett utmärkt val. Plattan är snabb som tusan och har en riktigt bra skärm som bidrar till att förhöja spelupplevelsen.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple Ipad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt