Bill Gates-fond investerar i grönare luftkonditionering

2022-08-05 14:50

Luftkonditionering är både en välsignelse och en miljöbov. Den amerikanska startupen Blue Frontier jobbar på att tekniken ska bli mer miljövänlig. Nu satsar Bill Gates investeringsfond på företaget.

I Sverige är luftkonditionering än så länge ganska ovanligt i enskilda bostäder. Men i varmare länder är det desto vanligare.

Användningen drar dock mycket el. Redan 2018 konstaterade Internationella energirådet, IEA, att luftkonditionering och fläktar stod för nära 20 procent av elbehovet i byggnader globalt sett. Och behovet av luftkonditionering spås öka under flera årtionden framöver.

Det stora energibehovet i luftkonditionering fick nyligen Spanien att lagstifta om att systemen inte får ställas in så att temperaturen blir lägre än 27 grader på sommaren. Lagen är ett försök att minska landets energibehov.

Läs mer: Nytt krav i Spanien: AC får inte kyla under 27 grader inomhus

Barcelona 20 juli 2022. Foto: Emilio Morenatti/TT

Luftkonditionering står också för en hel del klimatpåverkande utsläpp, bland annat för att de använder kylmedel som har tusentals gånger högre växthusgaspåverkan än koldioxid. Det amerikanska laboratoriet NREL har beräknat att luftkonditionering står för 4 procent av de globala växthusgasutsläppen.

Räcker till 4–7 timmars kylning

Det amerikanska startup-företaget Blue Frontier arbetar för att ändra på den saken. Företaget utvecklar en teknik som bygger på så kallad evaporativ kylning, vilket innebär att förångat vatten avdunstar, så att den varma luften kyls.

Tekniken upptäcktes när forskare försökte komma på hur mjältbrandsbakterier, som kan användas som ett biologiskt vapen, skulle kunna oskadliggöras, berättar företagets vd Daniel Betts för CNBC.

Byggnad i New York, USA. Foto: Noa Negishi/Unsplash

Blue Frontiers system innebär att en värmepump, som drivs av el, först gör en saltlösning mer koncentrerad genom att vattnet i lösningen får avdunsta. Därefter hålls den koncentrerade lösningen i en försluten plastbehållare så att den inte kommer i kontakt med luften.

När luftkonditionering behövs får den koncentrerade lösningen komma i kontakt med luften igen. Då absorberar den vatten från luften så att lufttemperaturen går ner.

Enligt Blue Frontier kan den koncentrerade lösningen i plastbehållaren räcka till 4–7 timmars kylning. Därmed ska systemet också kunna fungera som en form av energilager. Värmepumpen kan drivas när det finns gott om billig och förnybar el, medan luften kyls när elen är dyr och smutsig.

Enheter för bostäder 2026

Företaget hävdar att tekniken minskar energianvändningen med 60–90 procent jämfört med konventionella system för luftkonditionering. Dessutom ska den ge 85 procents minskade utsläpp av växthusgaser från köldmedier.

Nu har Blue Frontier fått in 20 miljoner dollar, motsvarande 200 miljoner kronor, bland annat från investeringsfonden Breakthrough Energy Ventures, som grundades av Bill Gates.

Bill Gates vill göra ett antiviralt covidpiller tillgängligt också i fattigare länder. Arkivibild. Foto: Leon Neal/AP/TT

Med de nya pengarna ska företaget öka takten i utrullningen av tekniken. Pilotinstallationer i kommersiella byggnader planeras under andra halvan av 2022.

Än så länge är företagets enheter relativt stora. I första hand är planen att placera dem på taket till stora kommersiella byggnader. Men om allt går bra hoppas företaget ha en produkt avsedd för bostäder på marknaden 2026 eller 2027, rapporterar CNBC.

Linda Nohrstedt

Debatt