Beskedet: Finska reaktorn blir försenad – igen

2021-08-24 16:16  

Den nya finska kärnreaktorn Olkiluoto 3 har redan försenats med mer än ett decennium. Nu skjuts driftstarten ytterligare tre månader på framtiden.

Den här gången handlar problemet om turbinerna. Tillverkaren, ett konsortium med Areva och Siemens, har beslutat att förlänga inspektionen av de tre lågtrycksturbinerna.

Men exakt vad det är som gör att inspektionen förlängs avslöjar inte kärnkraftsoperatören TVO.

”Under inspektionen av turbinerna, har anläggningsleverantören beslutat att förlänga översynen på alla tre lågtrycksturbiner för att kunna genomföra ytterligare inspektioner av dem” skriver TVO i ett pressmeddelande.

Den förlängda inspektionen gör att Olkiluoto 3:s första elproduktion planeras till februari 2022. Full elproduktion beräknas vara igång i juni 2022.

Bränslet laddades i våras

Tidigare i våras fick TVO tillstånd av Stuk, den finska strålsäkerhetsmyndigheten, att börja ladda bränsle i reaktorn. Då var planen att den första elen skulle produceras i oktober och full produktion nås i februari 2022.

Laddningen genomfördes under fem dagar och var avslutad i slutet av mars. Sedan dess har arbete pågått med de sista stora funktionstesterna i anläggningen.

”Värmetesterna har fortskridit väl men efter att ha fått testresultaten har det beslutats att mer översyn och inspektionsarbete ska göras på turbinerna”, rapporterade TVO i somras.

Olkiluoto 3 får en effekt om 1,6 GW och skulle egentligen ha varit klar 2009. Förseningarna har berott på kvalitetsbrister, planeringsproblem och felaktigheter i reservdelar.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt