”Att köa för att köpa en dator blir det nya normala”

2021-05-21 06:00  

Pandemi, halvledarkris och en rejält ökad efterfrågan. Det har lett till stora svårigheter för datortillverkare, och högre priser på både komponenter och färdiga datorer. ”Vi har kunder som väntat på sina produkter sedan förra året”, säger John Ljungström, inköpschef på Inet.

Att halvledarbristen slagit mot stora industrier och hela världsekonomin har nog få missat. Men för datorbranschen har situationen varit extra allvarlig.

– I kombination med corona har det gjort att vi har brist på mer eller mindre allt, säger John Ljungström, inköpschef på datoråterförsäljaren Inet.

I grunden finns också en rejält ökad efterfrågan på både datordelar och datorer – även det en konsekvens av pandemin.

– Många har velat ha en bra dator för att kunna jobba hemma, samtidigt som fler har börjat spela. Sen har det skett många släpp, inte minst på grafikkortsfronten där Nvidia har haft sin största lansering på flera år. När det sker samtidigt blir det som en perfekt storm, säger John Ljungström.

Har några produkter drabbats värre än andra?

– Till en början såg vi mest brist på komponenter som ram-minnen och grafikkort. Även produkter som laptops, som har en längre produktionskedja, har drabbats. Men värst är det för grafikkort där efterfrågan är oerhört hög.

Läs mer: Global brist på halvledare – här är allt du behöver veta

"Priserna går upp varenda vecka"

Bristen har, tillsammans med ökade fraktkostnader på grund av pandemin, gjort att priserna ökat.

– Priserna går upp varenda vecka, mer eller mindre hos varje leverantör. Hur mycket varierar kraftigt, det finns produkter vars priser bara har rört på sig lite och de som gått upp 40–50 procent i pris. Men det finns i princip inget som blivit billigare, säger John Ljungström.

Nya fabriker är på gång för att åtgärda den globala bristen på halvledare. Exempelvis har Intel sagt att man kommer att investera 20 miljarder dollar i två fabriker i Arizona, USA. Men det tar lång tid att påbörja produktionen av de avancerade chip som allt från datorers grafikkort till bilar är fulla av.

– På kort sikt finns inget ljus i tunneln, i branschen pratar man om att bristen kommer att fortsätta under lång tid framöver. Att köa för att köpa en dator eller datorkomponent blir det nya normala under det kommande året, säger John Ljungström.

Vad har du för tips till den som vill köpa en ny dator nu?

– Det gäller att vara snabb när nya produkter läggs upp och lägga order i god tid. Köp det som finns i lagret om du hittar något, det är svårt att uppskatta leveranstiden. Vi har kunder som väntat på sina produkter sedan förra året.

Läs mer: Nvidias nya chipdator gör Volvos bilar självkörande

Bristen märks även på tv-apparater

Ny Teknik har även frågat andra stora försäljare inom hemelektronik om hur halvledarbristen påverkar deras verksamhet. Av dessa har endast Netonnet återkommit, och de svarar att bristen framför allt märks på datorkomponenter och tv-apparater.

Henning Eklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt