Alla operatörer: Vi vann 5g-auktionen

2021-01-20 13:32  
Huawei på allas läppar i 5G-racet. Foto: AP/TT

Fyra operatörer vann 5g-tillstånd efter en snabb auktion. Och samtliga operatörer anser att de vann lite mer än sina rivaler. Den stora förloraren? Huawei.

– Det känns mycket bra för oss tycker jag. Vi fick det utrymme vi ville ha, säger Björn Lindberg, nätexpert på Tele2. 

Per Stigenberg, teknikdirektör på Tre, säger: 

– Vi är väldigt, väldigt nöjda. 

Vid en snabb anblick skulle man kunna tro att Hi3G Access (Tre) och Net4Mobility (Tele2 och Telenor) fick nöja sig med 100 MHz, och att Telia gick segrande ur striden med 120 MHz. 

Men så enkelt är det inte. 

Till att börja med behöver Tre bara betala auktionslikvid för 80 MHz belägna mellan 3420 MHz och 3500 MHz. Blocket 3400 MHz-3420 MHz får Tre på köpet eftersom det har effektbegränsningar för att skydda radiotrafik strax under 3,4 GHz.

Läs mer: Därför vill statliga telekombolaget inte vara med de andra

Det förklarar delvis varför Tres kostnad i 5g-auktionen stannade på drygt 491 miljoner kronor, samtidigt som Tele2 och Telenor måste punga ut med drygt 665 miljoner för lika mycket spektrum. Å andra sidan kan de två operatörerna dela på kostnaden. 

Per Stigenberg på Tre uppger att bandbredd om 80, 100 eller 120 MHz på 3,5 GHz-bandet inte kommer att betyda några prestandaskillnader när det gäller operatörernas respektive 5g-nät. 

– Nej, inga som helst skillnader, säger Per Stigenberg.

”Mer än någon annan operatör”

Den uppfattningen delar han inte med Telia, som snabbt efter auktionen avslutats på tisdagseftermiddagen utropade sig till segrare. Kostnaden för Telias tillstånd stannade på drygt 760 miljoner kronor. 

– Vi är självklart mycket nöjda med utfallet av auktionen. Genom att säkra 120 MHz, vilket är mer spektrum än någon annan operatör, förstärker vi vår roll som nätledare på den svenska marknaden, säger Anders Olsson, vd på Telia Sverige.

Läs mer: Efter bråk, strider och förseningar – de får bygga svenska 5g-nätet

Men 5g-standarden är så utformad att det blir kostnadseffektivt att bygga nät på 100 megahertz, men dyrt och opraktiskt att utnyttja de sista 20 megahertzen. Per Stigenberg har tidigare sagt till Ny Teknik att han betvivlar att en operatör som tilldelas 120 MHz ens kommer att använda de överskjutande 20. Det är en uppfattning Stigenberg delar med andra branschexperter som Ny Teknik varit i kontakt med.  

– En maxcarrier för 5g är på 100 MHz. Att få full användning på mer än så är väldigt svårt. Det finns inga stora vinster med att komma över mer än 100 MHz, säger statliga Teracom Samhällsnäts teknikchef Roland Svensson. 

På frågan om Telia har något att tjäna på att ha kammat hem 120 MHz (mellan 3500 MHz och 3620 MHz) svarar Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia: 

– Ja, absolut. Det innebär en stark spektrumportfölj för att kunna erbjuda det bästa nätet och de bästa tjänsterna. Det är helt i linje med vår strategi. 

Hur ska ni göra för att använda de sista 20 megahertzen effektivt? 

– Det finns möjligheter i våra leverantörers produkter, säger Staffan Åkesson.

Ett sätt att försvaga Tre

En uppgiftslämnare i branschen som Ny Teknik talat med spekulerar dock i att Telias förvärv av 120 MHz mest kan ses som ett sätt att ytterligare försvaga Tres ställning. Notera att det här är den andra 5g-auktionen där Tre till synes dragit det kortaste strået. När 700 MHz-bandet auktionerades ut i slutet av 2018 blev Tre helt utan tillstånd.

Läs mer: Säpochefen: ”Många drabbas av cyberspionage utan att veta om det”

Med i praktiken 80 MHz på 3,5 GHz-bandet som enda tillgång bland 5g-frekvenserna har Tre åtminstone på pappret ett mer begränsat svängrum än konkurrenterna. 700 MHz-bandet ger yttäckning på landsbygden, samt djuptäckning i städer med högre penetrering genom exempelvis väggar, och kan ses som ett bra 5g-komplement till frekvenserna på 3,5 GHz-bandet. 

Per Stigenberg har dock en annan syn på saken. 

–  Vi har betalat minst per megahertz och fått flest megahertz per kund. Vi har inte dragit det kortaste strået, säger Stigenberg som menar att man måste ställa tillgången på spektrum mot storleken på kundbasen. 

–  Vår tjänst kommer inte bli sämre än konkurrenternas, mest sannolikt är att den blir bättre, tillägger Stigenberg. 

Med ”minst per megahertz” räknar Stigenberg inte in Teracom, vars prislapp för 80 MHz på 2,3 GHz-bandet stannade på 400 miljoner kronor. Staliga Teracom är dock ingen direkt konkurrent till de traditionella operatörerna

Tele2 och Telenor fick åtminstone exakt de 100 megahertz som operatörer i flera år uppmanat Post- och telestyrelsen att utfästa garantier för. Operatörerna fick dessutom tillstånd i det frekvensspann (3620 MHz-3720 MHz) där de redan har tillstånd i Stockholmsområdet.

Foto: Mark Schiefelbein/AP

Det som annars dominerat samtalet inför 5g-auktionen är förstås Huaweis vara eller inte vara i svenska mobilnät. Det man kan konstatera när den nu är avslutad är att det ser mörkt ut för den kinesiska telekomjätten, alldeles oavsett hur det går i den juridiska prövning som avgörs i Förvaltningsrätten i Stockholm senare i år.

För osäkert med Huawei

Ericsson och Nokia kommer att bygga svenska 5g-nät. Operatörerna säger visserligen offentligt att de inte stänger dörren helt för andra leverantörer i framtiden, så länge lagar och regler tillåter det. Men Ny Teknik erfar att åtminstone vissa operatörer bestämt sig för att undvika Huawei alldeles oavsett hur det går i Förvaltningsrätten. Osäkerheten kring hur Huawei kommer att hanteras av svenska lagstiftare framöver är helt enkelt för stor.

Läs mer: ”Huawei verkar ha en avslappnad inställning till förtryck”

Björn Lindberg, nätexpert på Tele2, vill inte kommentera den typen av spekulationer. Men han konstaterar samtidigt att det är angeläget att svenska 5g-nät rullas ut nu. Inte minst för kapacitetens skull. 

– Vi ser att datatrafiken ökar med 30 procent per år. Vi kan inte vänta längre. 

Tele2:s plan är att 99 procent av Sveriges befolkning ska ha tillgång till 5g-nät redan om tre år. Telias mål är att nå lika många till 2025. 

En av många utmaningar som svenska operatörer står inför nu är att övertyga sina kunder om att betala premium för ett nät som många fortfarande inte ser poängen med. 5g-tekniken har än så länge ingen uppenbar måste-applikation som kan övertyga konsumenter om att det nya nätet är så mycket bättre än 4g att de vill betala extra för det. 

Peter Ottsjö

Mer om: 5g Radioteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt