Ai upptäckte coronaviruset långt före larmen kom

2020-01-31 19:00  

Artificiell intelligens slog larm redan på nyårsafton. Först en vecka senare berättade myndigheterna om det nya coronaviruset.

När Staffan Truvé gör en snabb sökning i sitt system ser han något som sticker ut. Redan i slutet av december publicerades rikligt med artiklar och bloggtexter på kinesiska som alla rapporterade om en ny typ av viral lunginflammation.

Men det dröjde nästan ytterligare en vecka innan internationella hälsovårdsmyndigheter slog larm. Först 9 januari valde Världshälsoorganisationen, WHO, att informera allmänheten om det som nu kallas det nya coronaviruset.

Staffan Truvé är medgrundare till svenska Recorded Future, ett företag som är känt för sina riskanalyser av cyberhot. Men faktum är att bolaget började med geopolitisk riskanalys av till exempel terrorhot, naturkatastrofer och – epidemier.

–  Geopolitisk riskanalys gör vi fortfarande och våra kunder använder systemet för att till exempel se vart man inte bör resa, säger Staffan Truvé.

Läs mer: Tips: 6 poddar om farliga sjukdomar

Recorded Future använder big data och artificiell intelligens för att göra geopolitiska riskbedömningar. Mer specifikt används naturlig språkanalys på stora mängder öppen data.

–  Vi tar ostrukturerad data och gör den strukturerad för att hitta trender och sådant som avviker.

Just i fallet med det nya coronaviruset hade dock inte Recorded Futures automatiska detektionssystem slagit larm, eftersom systemet ännu inte är tränat för att upptäcka epidemier som det skrivs om på kinesiska.

Men artificiell intelligens är som gjort för att spåra mönster i stora datamängder. Vilken inställning kinesiska myndigheter än haft till att varsko allmänheten så kan ett nära förestående virusutbrott ge ifrån sig ledtrådar som artificiell intelligens fångar upp.

Eftersom datamängderna som måste bearbetas kan vara stora är det inte säkert att vi människor har förmåga att uppfatta signalerna.

Läs mer: Det här vet vi om det nya coronaviruset

Därför är det logiskt att det numera finns ett antal företag som ägnar sig åt varningssystem för epidemier. Ett av dem är kanadensiska Bluedot, som slog larm om det nya coronaviruset redan 31 december.

”Går inte att lita på att myndigheter ger information i tid”

Bluedots system analyserar varje dag omkring 100 000 nyhetsartiklar på 65 språk och är kopplat till databaser för djur- och växtsjukdomar. Regional realtidsdata om väder och boskap matas också in i programmet.

Därtill har Bluedot tillgång till ett globalt system för flygbiljetter vilket lät dem förutsäga hur viruset skulle spridas. Enligt tidskriften Wired prickade Bluedot rätt. Wired uppger också att Bluedot kunde förutse att zikaviruset skulle spridas till Florida, ett halvår innan det blev verklighet.

– Vi vet att det kanske inte går att lita på att myndigheter ger information i tid. Men vi kan fånga upp nyheter om möjliga utbrott, viskningar på forum och bloggar som kan ge en indikation att det är något ovanligt som händer, säger Kamran Khan, vd på Bluedot, till Wired.

Khan uppger att det nya coronaviruset har gett honom en känsla av déjà vu. Han jobbade på ett sjukhus i Toronto under sars-utbrottet 2003 och det var de erfarenheterna som fick honom att grunda Bluedot.

Läs mer: Roboten ”Little Peanut” levererar mat till människor i corona-karantän

Bland företagets kunder finns hälsovårdsmyndigheter i ett dussintal länder, men också flygbolag och sjukhus. Däremot finns det än så länge ingen tjänst som allmänheten kan ta del av.

Det har däremot företaget Metabiota, som på många sätt påminner om Bluedot.

Metabiota har en ”epidemispårare” som är öppen för vem som helst att ta del av. Företaget har också utvecklat en modell som sägs förutspå hur stor risk det är att en epidemi orsakar samhällsekonomiska skador i enskilda länder.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt