5 problem med elektroniska valmaskiner

2018-08-23 06:00  
Röstningsmaskin som ger ett papperskvitto till den som har röstat. Bild från Conyers, Georgia, 2017. Foto: David Goldman/AP

När valsedlar ska bytas ut mot digitala lösningar ställer det inte bara krav på hög it-säkerhet – utan på hur transparent och begripligt systemet är.

1. Säkra maskiner

Maskinerna ska ha robusta system som inte kan angripas av hackare och måste hållas uppdaterade för att åtgärda nya säkerhetsbrister. Det är ett stort arbete, och forskare och säkerhetsexperter har gång på gång visat på brister.

”Under de 15 år som gått sedan vi först började anamma [helt] elektroniska röstningsmaskiner i många stater har flera forskningsrapporter visat att nästan varenda modell från varje tillverkare är sårbara för hackerangrepp.

De här systemen är inte från grunden designade med robust säkerhet i åtanke, och till och med när det fanns säkerhetsfunktioner har experter visat att de är dåligt implementerade och fulla med gapande hål”, skriver den erfarna cybersäkerhetsjournalisten Kim Zetter i en artikel i New York Times från tidigare i år.

2. Säker infrastruktur

När rösterna registrerats på en elektronisk valmaskin i en lokal valkrets måste de förmedlas vidare till en central där rösterna kan räknas. Tittar man på amerikanska exempel sker det i regel via någon form av digital överföring.

Ofta skickas rösterna via mobilnätet eller telefonnätet, och en dedikerad angripare med rätt tekniska förutsättningar skulle kunna snappa upp och förvanska resultatet. Eller rentav använda uppkopplingen för att infektera själva valmaskinen med skadlig kod.

3. Fysisk säkerhet

Ett mantra bland säkerhetsexperter är att den som har fysisk åtkomst till en dator förmodligen kan bryta sig in i den. Övningarna på Def Con visar att det är en viktig poäng – valmaskinerna måste skyddas säkert dygnet runt, året runt för att riskera att utsättas för angrepp.

4. Transparens

En viktig del i ett demokratiskt val är att processen ska vara transparent för medborgarna. Det är en utmaning att göra elektroniska val och valmaskiner lika lätta att greppa som valsedlar på papper. Hur ska vanliga medborgare veta hur ett elektroniskt valsystem faktiskt fungerar?

I Norge har problemet lösts genom att ge programvaran som används i valsystemet öppen källkod så att vem som helst kan granska programmet och hjälpa till att hitta brister i systemet. Samtidigt kräver det en särskild kompetens för att kunna sätta sig ned med källkod och förstå hur systemet är byggt.

5. Spårbarhet

Det finns flera olika varianter på elektroniska röstningsmaskiner. Vissa lämnar papperskvitto, andra används för att läsa av valsedlar som fyllts i för hand och en kategori är helt digital.

I det sistnämnda fallet finns alltid risken att datan om vilka röster som lagts manipuleras, försvinner eller raderas på grund av misstag. Valsedlarna på papper är enklare. Så länge de inte försvinner eller förstörs fysiskt kommer de att gå att kontrollräkna hur många gånger man vill.

Simon Campanello

Mer om: E-röstning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt