Världens smartaste vägvisare

2013-06-05 11:40  
Lysdioder formar texten på pilarna som styrs via en kontrollpanel. Foto: Breakfast NY

En gatustolpe med vridbara pilar och teckenskärmar visar vägen till din destination.

Vid första påseendet ser den ut som en ovanligt snygg vägvisare. Men när pilarna börjar vrids sig och ändrar text förstår man att det är något annorlunda.

Skylten som heter Points kommer från företaget Breakfast NY som ska börja sälja ochr hyra ut sin skapelse 1 juli. Tanken är att den ska kunna installeras permanent i exempelvis städer och utställningsområden eller tillfälligt vid olika evenemang.

Skylten där 16 000 lysdioder formar text och grafik har en inbyggd dynamisk kontrollpanel där användare kan välja vad pilarna ska peka ut riktning och avstånd till. På morgonen kan panelen vara programmerad för att exempelvis visa vägen mot olika frukostrestauranger och på kvällen var barer, biografer och konsertlokaler finns. På en idrottsanläggning kan det handla om att visa tid och plats för olika tävlingsgrenar och vid en kommunikationscentral när och varifrån bussar och tåg rullar iväg.

Skylten styrs via internet vilket gör det möjligt att exempelvis via webben  eller Twitter själv välja vad som ska pekas ut.

<iframe width="468" height="264" src="https://www.youtube.com/embed/mEvc0RjghbY?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer