Uppblåsbar modul till rymdstationen

2013-01-17 15:31  
Idébild till Bigelows rymdstation Alpha, som kan bli ett framtida rymdhotell. Foto: Bigelow Aerospace

Rymdstationen ISS ska 2015 få tillskott av en uppblåsbar modul tillverkad av Bigelow Aerospace. På sikt vill Bigelow bygga ett rymdhotell med sådana moduler.

Nasa och Bigelow Aerospace har kommit överens om att en uppblåsbar modul ska dockas med modulen Traquility. Modulen Beam ska följa med Space X rymdfarkost Dragon på dess åttonde resa till ISS. Den är planerad till mitten av 2015.

Beam är 3,96 meter lång med diametern 3,04 och har en volym på 15,8 kubikmeter.

Den ska sitta dockad till ISS i två år varefter den kopplas loss, för att senare förintas vid inträdet i jordatmosfären.

Den uppblåsbara modulen är tillverkad av ett material kallat Vectran som är dubbelt så starkt aramidfibern Kevlar. Det läggs i ett flertal lager. Tanken är att detta material ska erbjuda större skydd mot de småmeteoriter som hela tiden utgör ett hot mot anläggningar som finns i rymden. Tester som Bigelow har utfört visar att det flexibla materialet fångar upp små rymdpartiklar som annars riskerar att slå hål i väggarna i rymdstationen.

Bigelow har även planer på att placera en större modul, BA330, i rymden. Den är 14 meter lång och har en diameter på 7 meter. Vikten är 20 ton och volymen blir 330 kubikmeter. Plats finns för sex personer. Ihopkopplad med ytterligare en sådan modul anser Bigelow att man har byggt en egen rymdstation, Station Alpha.

Den kan hyras ut till länder som inte har råd med ett ambitiöst rymdprogram, eller användas som rymdhotell. Robert Bigelow har gjort sig en förmögenhet inom hotellnäringen. Han vet redan vad han ska sätta för pris på en tvåmånaders semestervistelse på Station Alpha: 26 miljoner dollar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer