Twittrande robot till rymdstationen

2011-02-18 12:10  

Japanska rymdstyrelsen Jaxa planerar att sända en människoliknande robot till rymdstationen ISS som kommunicerar via Twitter.

Roboten ska förutom att hålla astronauterna sällskap även vaka över deras hälsa. Till jorden skickar roboten meddelanden och bilder på mikrobloggen Twitter.

I nästa vecka är det meningen att Nasa ska skicka upp rymdroboten Robonaut 2 till rymdstationen. Den roboten har ingen underkropp.

Den japanska roboten ska däremot byggas som en android. Meningen är att erfarenheterna från rymdvistelsen ska komma till användning i det fortsatta programmet med att ta fram vårdrobotar som kan ta hand om den åldrande japanska befolkningen.

Till tidningen Japan Today säger Satoshi Sano vid Jaxa att roboten genom sina Twittermeddelanden ska hålla intresset för rymdverksamhet levande hos allmänheten även under perioder när det inte finns japanska astronauter på ISS.

Japan har en egen modul på rymdstationen som heter Kibo.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer