Ta bort tatueringen smärtfritt

2015-02-17 12:00  
Den som vill bli av med sina tatueringar kan snart få ett alternativ till laserbehandling.

En ny kräm kan ersätta laser för att avlägsna tatueringar.

En ny metod för att ta bort tatueringar har utvecklats av forskaren Alec Falkenham vid Dalhousie University i Kanada. Den bygger på en kräm som stryks på skinnet och efter ett antal behandlingar försvinner tatueringen, skriver universitetet på sin webbplats.

Efter behandlingen finns inga ärr kvar och metoden sägs vara billig där bortagningen av en 10 x 10 cm stor tatuering ska kosta omkring motsvarande 30 kronor.

När tatueringsfärg sticks in i huden aktiveras kroppen immunförsvar och skickar så kallade makrofager mot färgämnet och "äter upp" det. Makrofagerna för sedan färgpigmenten vidare till kroppens lymfkärl som transporterar bort färgen från kroppen.

Men en del färgfyllda makrofager stannar kvar och bäddas in i skinnet vilket gör tatueringen synlig.

Den kräm som Alec Falkenham utvecklat innehåller liposomer som reagerar med de färgfyllda makrofagerna. Då aktiveras immunförsvaret på nytt och skickar ut sina makrofager för att avlägsna liposomerna. Men då följer även den inbäddade färgen med och förs bort via lymfan. På så sätt bleknar taueringar bort efter ett antal påstrykningar av krämen som döpts till Bisphosphonate Liposomal Tattoo Removal, BLTR.

Exakt hur många behandlingar som krävs vet Alec Falkenham ännu inte då han bara testat sin metod på tatuerade grisöron.

Men metoden är patenstsökt och det utvecklingsabete som behövs för att kommersialisera krämen har nu fått finansiellt stöd, skriver universitetet.

 


Följ Ny Teknik på Facebook!

Jan Melin

Mer om: Tatuering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer