Svettig prislapp för Samsungs vikbara telefon

2020-09-01 17:11  

Vikbara 5g-telefonen Samsung Galaxy Z Fold 2 släpps 18 september och kan förbokas redan nu. Prislappen? 22690 kronor.

Samsungs Fold-serie har kantats av tekniska problem och avfärdats som en lyxpryl som inte håller måttet. Inte för att den sydkoreanska mobiljätten låtit sig skrämmas av det. Och sakta men säkert börjar Fold att framstå mer som en färdig produkt och mindre som en framhastad prototyp.

Galaxy Z Fold 2 är företagets tredje vikbara telefon. Den sägs ha en mer förfinad gångjärnsteknik än tidigare modeller, och är utrustad med små borstar som ska städa bort damm och smuts i samband med att enheten öppnas och stängs. Den tycks dock inte ha någon kapslingsklassning vilket gör att Samsung inte kan utlova att den är vare sig damm- eller fukttät.

En omedelbar förbättring kan man se utan att vika upp telefonen. Den minimala framsidesskärmen som satt på fjolårets Galaxy Fold är nu ersatt av något som faktiskt påminner om en äkta smarttelefon. Det är en 6,2-tumsskärm som tar betydligt mer av framsidan i anspråk. Med sin upplösning på 2260 x 816 pixlar och sitt egendomligt avlånga 25:9-förhållande kan den likväl inte kan matcha årets flaggskepp.

Läs mer: Test: Galaxy Fold är inte värd pengarna

Den vikbara 7,6-tumsskärmen (2208 x 1768 pixlar) är till skillnad från Galaxy Fold – men i likhet med Z Flip som kom tidigare i år – tillverkad av ett ultratunnt glas. Den har dessutom den dynamiska 120-hertzuppdatering som sitter i aktuella Galaxy Note 20 Ultra.

Kameramodulen på Galaxy Z Fold 2 sticker ut rejält, men sensorerna är ändå, jämfört med S20 Ultra och Note 20 Ultra, något mer blygsamma sett till specifikationerna. Det är 12 megapixel som gäller, både för huvudkameran, tele och ultravidvinkel. Dessa får sällskap av två selfiekameror på vardera 10 megapixel.

Läs mer: Test: Samsung Galaxy Note 20 Ultra – ”På tok för dyr”

Prestandamässigt då? Inget utöver det vanliga för en premiummodell 2020. Snapdragon 865+, 12 GB arbetsminne, och lagring på 256 GB. Batteriet har samma storlek som i Note 20 Ultra, 4500 mAh. Enheten har stöd för snabbladdning, trådlös laddning och omvänd trådlös laddning.

När det gäller programvaran så har Samsung ansträngt sig för att göra samspelet mellan flera samtidigt öppna appar lite bättre. Ett exempel är att man kan dra filer – på sant drag and drop-manér – från en app till en annan. Utöver det har appar som Gmail, Youtube och Spotify specialanpassats för Galaxy Z Fold 2.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer