Studentens undervatten-jetpack ska förändra dykningen

2018-07-26 15:30  

Snart kan du dyka med en batteridriven vattenskoter på ryggen. Den brittiske studenten tänker lansera sitt jetpack redan 2019 – och han tror att ”Cuda” kommer bli marknadsledande.

Archie O’Brien drömde om att införskaffa utrustning som kunde dra honom genom vattnet under framtida dyk, men all teknik som fanns på marknaden var för dyr i inköp. Han noterade också att existerande lösningar var tunga och långsamma. Därför bestämde sig studenten för att bygga ett eget undervattens-jetpack.

Archie utvecklade ”Cuda” under sitt sista år vid Loughborough Design School i engelska Leicestershire. Den första tanken var att helt enkelt skapa en nerskalad vattenskoter-motor som kunde bäras på ryggen, men han fick tänka om. O’Brien har istället utvecklat ett unikt framdrivningssystem och lyckats få det patenterat, men New Atlas rapporterar att han ännu är förtegen om konstruktionen.

Uppfinnaren anlitade 3D Hubs i Amsterdam för att skriva ut impellern i ett kolfiberförstärkt pulver som valdes för sin styvhet. Övriga delar är framställda med billig teknik – som fräsning och FDM. Vid Fused Deposition Modeling dras en plasttråd genom ett upphettat munstycke och materialet byggs upp av små punkter i lager.

Cuda sägs kunna byggas ihop på tio minuter. Samtliga 45 delar är täckta av ett tunt epoxilager, och batteriluckorna har en silikonförsegling som ska hålla vattnet ute. Inledande tester har visat att O’Briens jetpack faktiskt fungerar, och utrustningen säga ha klarat av att vara nedsänkt i isvatten under flera månader. Nu tror uppfinnaren att Cuda kan vara redo för en kommersiell lansering redan nästa år. Se klippet när han testar sin uppfinning i poolen.

John Edgren

Mer om: Dykning Skoter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer