Spela Monopol som Alan Turing

2012-09-18 11:18  

Ett nytt Monopolspel hyllar den legendariska kodknäckaren Alan Turing som hjälpte britterna vinna andra världskriget.

I år är det 100 år sedan Alan Turing föddes. Den britiska matematikern och kryptoanalytikern som lade en stor del av grunderna för dagens informations- och datorteknik.

Men mest känd är han för sin elektromekaniska maskin Bombe som lyckades knäcka tyska kodmedelanden till och från ubåtarna i Nordatlanten under andra världskriget. En insats som bidrog till att Tyskland besegrades.

Som en hyllning till Alan Turing lanseras nu ett Monopolspel som bär hans namn. Det har producertas vid Bletchley Park som numera är ett museum men tidigare var den kodknäckningscentral där Alan Turing verkade under kriget.

Bakgrunden är att man nyligen hittat ett handgjort Monopol som Alan Turing spelat på i början av 1950-talet. Spelplanen är handritad av den då tonårige William Newman vars far Max Newman var mentor till Turing, enligt ett pressmeddelande från Bletchley Park.

Det nya spelet har konstrerats utifrån William Newmans förlaga som komplettertas med nya gatunamn, bilder och infromation som knyter an till Alan Turings liv. Exempelvis är spelets sedlar försedda med Turings porträtt.

Spelet ska börja säljas i november i en begränsad upplaga på 2 000 exempelar där Google går in som sponsor genom en förbeställning på 1 000 spel. Tidigare i år presenterade för övrigt Google en så kallad Doodle inspirerad av Turings kodknäckeri. Det nya Monopolspelet kommer att kosta omkring 300 kronor och vinsten ska användas till upprustningen av Bletchley Park, skriver The Independent.

Jan Melin

Mer om: Alan Turing Spel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer