Spacex ska frakta förnödenheter till Nasas månstation

2020-03-31 11:20  
Spacex nya rymdkapsel Dragon XL kan ta en last på över fem ton till månens omloppsbana. Foto: Spacex

Elon Musks rymdbolag har fått i uppdrag att sköta leveranserna till den kommande rymdbasen Gateway som ska byggas i månens omloppsbana. En ny Dragon-kapsel kommer att användas.

Spacex har försett den Internationella rymdstationen, ISS, med förnödenheter sedan 2012. Nu får Elon Musks rymdbolag också i uppdrag att sköta leveranserna till den kommande rymdstationen Gateway som ska byggas i månens omloppsbana, meddelar Nasa.

Basen är en del av det amerikanska Artemis-programmet, som bland annat har som mål att sätta människor på månens yta 2024. Gateway är tänkt att fungera som bas för de bemannade månexpeditionerna.

– Gateway är en av hörnstenarna i den långsiktiga Artemis-arkitekturen och den här kommersiella fraktkapaciteten till rymden integrerar ännu en amerikansk industripartner i våra planer på att utforska månen och våra förberedelser för ett framtida uppdrag till Mars, säger Nasa-chefen Jim Bridenstine i ett uttalande.

Läs mer: Elon Musk hyllar Trumps satsning på rymdkommando

För ändamålet håller Spacex på att utveckla en ny version av sin rymdkapsel som kallas för Dragon XL. Den ska skjutas upp med raketen Falcon Heavy och kommer att kunna förflytta över fem ton last från jorden till månens omloppsbana.

Vid varje resa är det tänkt att kapseln ska stanna kvar vid månbasen i sex till tolv månader för att sedan återvända till jorden.

Kontraktet sträcker sig över 12 år, men det är ännu oklart när månbasen ska börja byggas. Det är mycket möjligt att stationen tas i bruk först efter den bemannade expeditionen som är planerad till 2024.

Frågan är också om den kommer att bli av som planerat. Tidigare i mars valde Nasa att tillfälligt stoppa utvecklingen av sin nya rymdkapsel och den nya rymdraketen SLS på grund av den pågående coronapandemin, rapporterade The Verge.

Simon Campanello

Mer om: SpaceX Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer