Skriv ut ditt eget smink

2014-05-08 13:25  
Välj en färg från ett foto och skicka den till Mink som skriver ut olika kosmetiska produkter. Foto: Gracemink och Tech Crunch

En skrivare blandar färg med olika material och ut kommer smink som läppstift, puder eller ögonskugga.

Grace Choi studerar vid Harvard Business School och kallar sig själv för en serieuppfinnare. Hennes senaste konstruktion är en sminkskrivare. Med teknik hämtad från bläckstråleskrivare blandar den färgpigment med de ämnen som är basen i exempelvis läppstift, ögonskugga eller puder.

I en video demonstrerar hon en prototyp av sin skrivare som heter Mink. Hon säger att det kan vara svårt för unga tjejer att hitta billigt smink i favoritfärgen. De stora varuhusen där det mesta sminket säljs vill ha stora volymer och tar bara in årets modefärger. Den som vill ha ett större urval får enligt Grace Choi vända sig till dyra specialaffärer.

När man hittat en lämplig färg på någon bild kopierar man över den till ett bildbehandlingsprogram och skickar den till Mink. Där finns en uppsättning färgpigment som blandas med samma slags material som används i vanliga kosmetikaprodukter. I den första kommersiella versionen av sminkskrivaren ska det gå att skriva ut exempelvis ögonskugga och läppstift, vilket enligt Grace Choi är lättare än att skriva ut puder.

Hon planerar lansera sin skrivare senare i år till ett pris omkring motsvarande 1 900 kronor. Vad råvarorna för sminktillverkningen ska kosta är inte känt men i videon sägs att priset blir konkurrenskraftigt.

Jan Melin

Mer om: Smink

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer